eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Még mindig rekordárvíz a Tiszán

Továbbra is rendkívüli a védekezés a Tisza alsó szakaszán, a Zagyva és a Maros torkolati részén, valamint a Hármas-Körösön. A kormány ugyanakkor kedden feloldotta a korábban elrendelt veszélyhelyzetet Kisköre és Szolnok között.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője elmondta: a Köröszugban jelentős veszélyt jelentenek az árvízi jelenségek, ezért a töltések mögött egy újabb védvonalat építenek ki, amely egy esetleges gátszakadáskor a lakott területeket védené.

Reich Gyula hangsúlyozta: a Szelevény melletti Nagyrétnél a legkritikusabb a helyzet, ahol a gátnál mintegy 3 és fél ezer tonnányi föld mozdult meg.

A szóvivő hozzátette: a Tisza és a Hármas-Körös naponta mindössze 5-8 centimétert apad, a vízszint még mindig a rekordértékek felett van, emiatt továbbra is intenzíven kell védekezni.

A Köröszugban szerdára elkészülhetnek

Közben újabb töltés csúszott meg, ezúttal Mesterszállás közelében, ahol még tart a gátak megerősítése. A Köröszugban várhatóan szerdán befejezik a lakott területek megvédése érdekében kialakított lokalizációs töltések építését - mondta el az InfoRádiónak a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Vona Titusz hozzátette: a Körös 20 centimétert apadt.

Egyre több gát ázott át az Alsó-Tiszán. A szakemberek egyre több olyan helyen erősítik a gátakat, ahol csurgás és szivárgás fordult elő. Több helyen bordákkal támasztották meg a töltést - közölte az InfoRádióval az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Dobi László.

Még mindig részt vesznek az árvízi védekezésben a fővárosi tűzoltók Kunszentmártonban. A tűzoltóság helyszínen tartózkodó szóvivője, Molnár Péter az InfoRádiónak elmondta: sikerült megerősíteni a gátakat, így azok várhatóan nem szakadnak át.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban arról számolt be, hogy hétfő estig újabb 182 embernek kellett elhagynia otthonát a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszasason és Csépán.

Az ár- és belvíz miatt eddig országszerte 2792 embert költöztettek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×