Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egymásnak feszülnek a koalíciós pártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Balatonőszödön tárgyalnak a koalíciós pártok közös programjukról. Az egyeztetés csütörtök délelőttől várhatóan péntek délutánig tart. A tanácskozás a kormányfő átfogó politikai értékelésével kezdődik. Gyurcsány Ferenc arra tesz javaslatot, mi legyen a kormányzás szakpolitikai, politikai főiránya.

A tanácskozáson ezt követően nyolc-tíz kérdésben plenáris és szekcióvita lesz. Az egyeztetéseken a konkrét feladatokat és az azokért felelős személyeket, munkacsoportokat jelölik ki, állítják fel. Először a programfejezeteket állítják össze.

A liberálisok a gazdaságpolitikára, az egészségügy átalakítására, az oktatási reform folytatására vonatkozó, valamint a szociálpolitika területét érintő elképzeléseiket ajánlják a szocialisták figyelmébe.

Vita várható az oktatási tárcáról

Gyurcsány Ferenc viszont elsősorban az állam működését, a közigazgatást szeretné megreformálni, párhuzamosan működő háttérintézmények felszámolásával, a minisztériumok 12-re való csökkentésével, egyes tárcák összevonásával.

A kormányfő szakítani szeretne az SZDSZ-es oktatáspolitikával, ezért a terület élén egy MSZP-hez köthető politikust akar jelölni.

Az InfoRádióban Mandur László, az MSZP elnökségi tagja azt mondta, hogy a kormány tartja magát az Országgyűlés által elfogadott adócsökkentési programhoz, az SZDSZ azonban 2009-től egykulcsos adót vezetne be.

Mi lesz a megyerendszerrel?

A közigazgatásban a nagyobbik koalíciós párt megtartaná a megyerendszert, a kisebbik felszámolná. Az önkormányzati képviselők számát radikálisan csökkentenék, a kisebb parlamentről folyó egyeztetések pedig vélhetően tovább folytatódnak.

Az egészségügy a viták kereszttüzében

Az oktatáspolitikai kérdésekben is eltérések vannak, a legnagyobb ellentét pedig az egészségügynél van. A szabad demokraták már 2002-ben rendbe akarták tenni az egészségügyet, több biztosítós rendszer bevezetésével és a magántőke jelentősebb bevonásával. A szocialisták nem ellenzik ugyan a privatizációt, de az állami társadalombiztosítást fenntartanák.

A szociálpolitikában mindét párt továbberősítené a rászorultság elvét: a mindenkinek alanyi jogon járó támogatás helyett csak a valóban rászorulókat kéne segíteni, lehetőség szerint akár több pénzzel - persze a tehetősebbek kárára, mondják az MSZP részéről.

A balatonőszödi tárgyalásokon a kormány tagjai, a koalíciós pártok és a frakciók vezetői, szakértői vesznek részt. Az MSZP-t vezető politikusai, miniszterei és szakértői, míg az SZDSZ-t Kuncze Gábor pártelnök, Horn Gábor, koalíciós államtitkár, Pető Iván, Fodor Gábor ügyvivő és Molnár Lajos, a szabad demokraták egészségügyiminiszter-jelöltje képviseli.