eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Párbeszédet várnak a határon túli magyarok

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a határon túli magyar szervezetek a magyarországi választási eredmények ismeretében.

RMDSZ: esély a konszenzusra

Megfelelő párbeszéd kialakítására törekszik majd az új magyar kormánnyal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A párt elnöke kedvezőnek tartja, hogy a magyar parlamentben a jobb- és baloldalon is két-két párt lesz, mert ez szerinte egyensúlyi helyzetet teremthet.

Markó Béla hangsúlyozta: a magyarországi pártok nem használták fel kampánytémaként a határon túli magyarság kérdését, és ez esélyt jelenthet a politikai erők közötti konszenzusra.

MPSZ: csak magunkra számíthatunk

A határon túli magyarság csak magára számíthat - így értékeli a magyarországi választás eredményét az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke. Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester az InfoRádióban elmondta: a Fidesszel összefogva rá kell kényszeríteniük az MSZP-SZDSZ alkotta kormánykoalíciót, hogy gondolja újra nemzeti politikáját.

MKP: kedvezőbb lépéseket

Kedvezőbb lépéseket vár a határontúli magyarok érdekében az új magyar kabinettől a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Bugár Béla szerint ennek első jele lehetne a Magyar Állandó Értekezlet összehívása.

MKP: a rosszul dolgozó kormányt általában leváltják

A felvidéki Magyar Koalíció Pártjának ügyvivő alelnöke meglepőnek tartja, hogy Magyarországon nem volt kormányváltás. Duray Miklós az InfoRádiónak azt mondta: az olyan kabinetet, amely nem jól dolgozik, le szokás váltani. A szlovákiai magyar politikus szólt arról is, hogy egyelőre nem látja: milyen kül- illetve magyarságpolitikát fog folytatni a második Gyurcsány-kabinet.

VMSZ: megoldás a kettős állampolgárságra

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a politikai helyzet stabilizálódását és a nemzet szempontjából fontos döntések meghozatalát várja.

Kasza József hangsúlyozta: a kormánykoalíciónak - a határon túli magyarokkal közösen - megoldást kell találnia a kettős állampolgárság kérdésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×