Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Párbeszédet várnak a határon túli magyarok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a határon túli magyar szervezetek a magyarországi választási eredmények ismeretében.
RMDSZ: esély a konszenzusra

Megfelelő párbeszéd kialakítására törekszik majd az új magyar kormánnyal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

A párt elnöke kedvezőnek tartja, hogy a magyar parlamentben a jobb- és baloldalon is két-két párt lesz, mert ez szerinte egyensúlyi helyzetet teremthet.

Markó Béla hangsúlyozta: a magyarországi pártok nem használták fel kampánytémaként a határon túli magyarság kérdését, és ez esélyt jelenthet a politikai erők közötti konszenzusra.

MPSZ: csak magunkra számíthatunk

A határon túli magyarság csak magára számíthat - így értékeli a magyarországi választás eredményét az erdélyi Magyar Polgári Szövetség elnöke. Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester az InfoRádióban elmondta: a Fidesszel összefogva rá kell kényszeríteniük az MSZP-SZDSZ alkotta kormánykoalíciót, hogy gondolja újra nemzeti politikáját.

MKP: kedvezőbb lépéseket

Kedvezőbb lépéseket vár a határontúli magyarok érdekében az új magyar kabinettől a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Bugár Béla szerint ennek első jele lehetne a Magyar Állandó Értekezlet összehívása.

MKP: a rosszul dolgozó kormányt általában leváltják

A felvidéki Magyar Koalíció Pártjának ügyvivő alelnöke meglepőnek tartja, hogy Magyarországon nem volt kormányváltás. Duray Miklós az InfoRádiónak azt mondta: az olyan kabinetet, amely nem jól dolgozik, le szokás váltani. A szlovákiai magyar politikus szólt arról is, hogy egyelőre nem látja: milyen kül- illetve magyarságpolitikát fog folytatni a második Gyurcsány-kabinet.

VMSZ: megoldás a kettős állampolgárságra

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetője a politikai helyzet stabilizálódását és a nemzet szempontjából fontos döntések meghozatalát várja.

Kasza József hangsúlyozta: a kormánykoalíciónak - a határon túli magyarokkal közösen - megoldást kell találnia a kettős állampolgárság kérdésére.