Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már több mint kétmillióan szavaztak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Délután 15 óráig a választásra jogosultak 45.03 százaléka szavazott az országgyűlési képviselő választás második fordulójában. Ez majdnem 4 százalékponttal kevesebb, mint az első fordulóban.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint 15 óráig a második fordulóban választásra jogosult 5 millió 79 ezer állampolgár közül 2.270.200 járult az urnákhoz.

Ez 45.03 százalékos részvételi aránynak felel meg. A részvétel minden választókerületben meghaladta a 25 százalékot, így a választás érvényes és eredményes - közölte az Országos Választási Iroda.

A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 45,79 százalék, Zala megyében a legalacsonyabb, 41,16 százalék.

Az országos részvételi arány az első fordulóban ugyanebben az időpontban 48.89 százalék volt.

2002-ben a választások második fordulójában a jogosultak 53,59 százaléka szavazott 15 óráig.

Közel 250 jelölt

Az első fordulóban 66 egyéni és 146 területi listás mandátum sorsa dőlt el, és 331 jelölt szerzett jogot, hogy induljon a második fordulóban. Rytkó Emília hozzátette: közülük eddig 85-en léptek vissza.

Több mint 46 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol az országgyűlési választás második fordulójában - tette közzé az Országos Választási Iroda.

A választóknak még az első fordulót megelőzően kellett igazolást kérniük, a két forduló között erre már nem volt lehetőség.

Ezek a választók nem szerepelnek az országos választói névjegyzéken, mert amikor igazolást kértek arra, hogy máshol szavazhassanak, a választási iroda törölte őket a névjegyzékből.

Akkor kerülhetnek fel ismét a névjegyzékbe, ha elmennek szavazni, ahol újra regisztrálják őket.

Megvert pártelnök

Megverték az egyik párt helyi elnökét a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen - közölte a sértett pártjának megyei elnöke.

A demokráciában megengedhetetlen dolog történt - hangsúlyozta a megyei pártelnök, hozzátéve: az egyik párt aktivistája elveszítette a fejét, amikor egy vámospércsi szavazókörnél megverte a helyi pártelnököt.

A párt az ügyben a rendőrséghez fordult. (A kampánycsend miatt nem hozható nyilvánosságra a sértett és pártjának neve.)

A rendőrséget is kihívták a szintén Hajdú-Bihar megyei Földesen, mert az egyik párt aktivistái a szavazóköröknél listán ikszelték, hogy ki volt már szavazni.