eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szolnoknál már tetőzik a Tisza

Szolnoknál már megkezdődött a Tisza tetőzése, a folyó szegedi szakaszánál mára várják az árhullám csúcsát. Szolnoknál csütörtök este 1012 centiméter, a csongrádi megyeszékhelyen 1009 centiméteres volt a vízállás. A szakemberek már csak minimális vízszintemelkedésre számítanak.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: Szolnoknál továbbra is súlyos a helyzet, de a gátak egyelőre bírják a terhelést. Vona Titusz hangsúlyozta: folyamatosan figyelik a védművek állapotát.

A Körösök felső szakaszán már megindult a lassú apadás. A Hármas-Körös 995 centiméterrel tetőzik majd Szarvasnál.

A város polgármestere az InfoRádióban elmondta: ez 40 centiméterrel haladja meg az 1970-ben mért rekordértéket.

Több mint 300 település veszélyben

Babák Mihály hangsúlyozta: elhúzódó tetőzésre számítanak, mert a vízgyűjtő területeken lehullott csapadék miatt újabb árhullám indulhat el a folyón, és még hetekig magas vízállás várható a Tiszán is.

Korábban Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: az árvíz miatt jelenleg 330 település van veszélyben, 78 helyen van rendkívüli készültség, változás csak a jövő hét közepére várható.

{{keretes_cim}}

A román hatóságok megnyugtatóbb híreket közölnek az árvízzel kapcsolatban mint azt a helyzet indokolja - mondta az InfoRádió kolozsvári tudósítója. A román vízügyi miniszter szerint az ország túljutott az árvíz nehezén, ugyanakkor a vízügyi szakemberek az alsó-dunai szakaszon emelkedést tapasztaltak.

Újvidéken a Tisza magas vízállása miatt a zentai polgármester elemi csapás sújtotta térségnek minősítette a várost és környékét - közölte az InfoRádió helyi tudósítója. Az igazi veszélyt továbbra is a folyó alsó szakasza jelenti.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×