Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem hajlandók elmenni az árvíz által fenyegetett emberek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz ember nem hajlandó elhagyni otthonát a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszasason - közölte a falu polgármestere. A tervek szerint az árvíz miatt 4.500 embert telepítenek ki Jász-Nagykun-Szolnok megye három településéről, Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról.

Tiszasas polgármestere az InfoRádióban elmondta: bízik abban, hogy nem önti el a falut a víz.

Laskai István közölte: a faluból 1200 embert kellene kiköltöztetni, de a lakosság zöme nem fog elmenni, köztük ő sem.

Aki nyilatkozatot ír alá, hogy maradni akar, annak joga van erre - hangsúlyozta a polgármester.

Csépa: irány Kunszentmárton

A szintén fenyegetett Csépa polgármestere az InfoRádióban elmondta: a lakosságot tájékoztatták, hogy csomagolják össze értékeiket, ruháikat és élelmiszert, zárják el a villanyt, vizet, gázt, valamint zárják be a lakásokat.

Fialka György közölte: kunszentmártoni iskolákban, tornatermekben, magánlakásokban és a sportcsarnokban tudják elhelyezni a mintegy 2000 embert.

A település polgármestere szerint, ha 24 órán belül nem szakad át a gát a Körös-torkolatánál, Csépa lakosai visszaérhetnek a faluba.

Megcsúszott gát

A Körös-torkolatában megcsúszott gátrézsű miatt biztonsági okokból kitelepítik a folyóhoz közeli három falu lakosságát - jelentette be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság döntését Tokár István elnök.

Hozzátette: az embereket a korábban már kijelölt befogadó helyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonban és Tiszaföldvárra viszik át.

Persányi Miklós vízügyi miniszter arról számolt be, hogy a megcsúszott gátrézsű megerősítése folyik, az anyagot helikopterek szállítják folyamatosan, mert a terület szárazföldön nagyon nehezen közelíthető meg.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a lakosságot arra kérik, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal.

Az állatokat is elszállítják, a hátrahagyott értékeket magasabb pontra, lehetőleg padlásra helyeztetik, a lakások és ingóságok őrzését biztosítják.

A három település férfi lakosságát arra kérik, hogy maradjanak és segítsenek a védekezésben.

Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról 1.200-1.300 férfi segítségére számítanak.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az MTI-vel közölte: megrepedt a földgát a Hármas-Körös tiszai torkolata közelében Csongráddal szemben, a helyszínre 500-600 katonát vezényeltek és nyolc helikoptert.

A honvédség úszó, lánctalpas szállító járműveket és kompokat is a helyszínre küld, hogy éjszaka is tudják a munkát folytatni.