Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga: az MDF lehet a királycsináló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz alelnöke szerint 65 mandátum megszerzése elegendő lenne ahhoz, hogy a jelenlegi kormánykoalíció ne kerüljön többségbe a parlamenti választásokon. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az MDF lehet a királycsináló.

"Ha abból indulunk ki, hogy 2002-ben a Fidesz 95 egyéni körzetet nyert meg, és ezeknek döntő többségét vidéken, akkor egyáltalán nem jó a mostani kormánykoalíció helyzete. Hiszen Budapesten már sok körzetben véget értek a választások, második forduló többségében vidéki választókerületekben lesz, itt pedig szerintem nekünk nagyobb a tartalékunk" - fogalmazott Varga Mihály az InfoRádióban.

A Fidesz alelnöke úgy vélekedett: biztos, hogy több mint 50 körzet van, ahol nagyon nagy esély van a Fidesz-győzelemre. Ehhez körülbelül 10-15 körzetben kellene még pluszban nyernie az ellenzéki pártnak, ami Varga Mihály szerint egyáltalán nem irreális. "Hatvanöt mandátum ahhoz már mindenképpen elég lesz, hogy a mostani kormány koalíciónak ne legyen többsége a parlamentben" - vélekedett az ellenzéki politikus.

"Ebben a helyzetben persze az MDF lenne a királycsináló, és ő döntené el, hogy változatlan marad a mostani helyzet vagy változás lesz az országban" - jegyezte meg Varga Mihály, hozzátéve, hogy még azt sem zárja ki: egy sikeres kampány végén akár az önálló kormányzáshoz szükséges 75 mandátum is bejöjjön.

"A kormány kisöpörte az államkasszát"


Az államháztartás hiánya kapcsán Varga Mihály azt vetette a kormány szemére, hogy "az első negyedévben kisöpörte az államkasszát". A Fidesz-alelnök szerint a 13. havi nyugdíj egy részének előhozatala, illetve a gázárkompenzáció időarányos részt meghaladó kifizetése egyértelműen a választási kampánylogika része volt.

Ide sorolta Varga Mihály a mezőgazdasági támogatások kifizetését, amelyet a korábbi évekre jellemző halogató, a következő évre áthúzódó kifizetések helyett most gyorsított ütemben fizetett ki a kormányzat, még annak a kockázatát is vállalva, hogy esetleg a pontatlan kifizetések miatt majd Brüsszel felé egy utólagos korrekcióval ezeknek egy részét vissza kell fizetni.

A Fidesz alelnöke szerint a közalkalmazottak bérénél is jelentős túlfizetés történt, és az autópálya-finanszírozásban is egy jelentős hitelátvállalás történt, ami eredetileg nem volt betervezve az elmúlt fél évben.