Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai: a Fidesz javaslata ócska trükk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz feladta választási programját azzal, hogy az MDF oldaláról javasol miniszterelnök-jelöltet a jobboldal számára, a választások második fordulójára. A szocialisták szerint a nagyobbik ellenzéki párt kétségbeesett. Semjén Zsolt, a KDNP vezetője közleményében azt írta: ki mint él, úgy ítél.

Kuncze Gábor az InfoRádióban azt mondta: az MDF programja homlokegyenest ellenkezője a Fideszének. A szabad demokrata politikus kijelentette: egyelőre nem lehet tudni, kiről van szó, mi a programja és miért csinálja ezt Orbán Viktor.

Mint mondta, az ellenzéki vezető egyetlen célja, hogy magához ragadja a hatalmat. "Ha Fidesz szavazó lennék, biztos, hogy otthon maradnék" - jelentette ki.

MSZP: a Fidesz kétségbeesett

Az MSZP szerint Orbán Viktor bejelentése a közös ellenzéki kormányfő-jelöltről azt bizonyítja, hogy a Fidesz kétségbeesett. Szekeres Imre, a szocialista párt elnökhelyettese az InfoRádiónak azt mondta: ha az MDF elfogadja a javaslatot, akkor azzal Torgyán József és pártja önmegsemmisítő útjára lép.

Szekeres Imre úgy látja, ha létre is jön a megállapodás, nem biztos abban, hogy a szavazók követik a pártvezetés utasítását. Szerinte az is lehet, hogy az MDF támogatói nem mennek el szavazni a választások második fordulójában, vagy ha igen, akkor a szocialistákra szavaznak.

A szocialista elnökhelyettes megalapozatlannak tartotta Orbán Viktor kijelentéseit a magyar gazdaságról. Hozzátette: soha nem látott mértékű befektetés jön Magyarországra.

Lendvai Ildikó nem kötne politikai életbiztosítást

Az MSZP elnökségi tagja szerint Orbán Viktor közös kormányfőjelöltre vonatkozó javaslata ócska politikai trükk. Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta: a szocialisták nem változtatnak a kampányukon, hiszen a Fidesz még az MDF segítségével is csak nehezen tud győzni a választás második fordulójában.

A politikus tragikomikusnak nevezte, hogy a Fidesz olyan jelöltre kér támogatást, amelyet még meg sem nevezett, és egy olyan programra, amely teljesen bizonytalan. Szerinte semmi máshoz nem kérnek támogatást, csak hogy a Fidesz hatalomra kerüljön.

Lendvai Ildikó lehetségesnek tartotta, hogy a nagyobbik ellenzéki párton belül az elégedetlenek hangja győzött, azoké, akik bírálták például Mikola István előtérbe helyezését.

Semjén: ki mint él, úgy ítél

"Ki mint él, úgy ítél. Lendvai Ildikó politikai kultúrájában a jelek szerint természetes, hogy egy, a pártja támogatottságát élvező miniszter puccsot hajt végre saját miniszterelnöke ellen, és ehhez a szocialista párt asszisztál, majd örömmel megtapsolja. A Fidesz közéleti felfogása, politikai kultúrája ettől gyökeresen eltér; a bizalom elvén alapul" - írta válaszában a KDNP elnöke.

A Fidesz vezetői és tagsága egyöntetűen támogatja azt a kezdeményezést, hogy a Fidesz és az MDF összefogásával közös miniszterelnök-jelöltje legyen a jobboldalnak. Csakis a jobboldal összefogásával érhető el a kormányváltás, ami nem pártok, politikusok érdeke, hanem a magyar embereké, egész Magyarországé - tette hozzá Semjén Zsolt.