Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod-Péter Ákos lehet a kormányfőjelölt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió úgy értesült, hogy Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke lehet a Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz közös miniszterelnök-jelöltje. Ha a két párt megegyezik, akkor Mikola István elveszti miniszterelnökhelyettes-jelölti megbízatását.

Szerda délelőtt javasolta a Fidesz az MDF-nek közös polgári miniszterelnök-jelölt állítását. A nagyobbik ellenzéki párt elnöke, Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormányváltás érdekében mindkét pártnak félre kell tennie személyes és pártérdekeit.

A pártelnök szerint a kormányváltásnak nem lehet akadálya személyes vagy pártérdek. "Meg kell akadályozni, hogy újra pénzügyi válságba jusson az ország. Nem fogjuk hagyni, hogy a kormány tovább vezesse az országot a jelenlegi úton, hogy becsapja az embereket és eltitkolja a helyzetüket. Nem hagyjuk, hogy megszorító csomagok legyenek" - mondta Orbán Viktor.

Közös jelölt kell

A Fidesz vezetője szerint a polgári kormány nagy lehetőség előtt áll. "Egyszer már megoldottunk egy ilyen helyzetet a köztársasági elnökválasztáson, amikor olyan embert tudtunk találni, aki mindenkinek megfelelt. Olyan személyt kell találnunk, aki képes erre. Az a javaslatunk, hogy a polgári erők tegyenek félre minden nézeteltérést és feltétel nélkül fogjanak össze. Ezért közösen állítsunk miniszterelnök-jelöltet, hiszen nyilvánvaló, hogy a Fidesz az MDF nélkül nem tud kormányt alakítani".

Az MDF levele

Szerda reggel a Magyar Demokrata Fórum elnöke Orbán Viktornak levelet írt a választási együttműködésről, melyben nyolc feltételt fogalmazott meg. Ezek között szerepel a költségvetés rendbetétele, a kis- és középvállalkozások megerősítése, a visszaállamosításra vonatkozó kijelentések visszavonása, a hálapénz rendszerének felszámolása az egészségügyben, a korrupció elleni küzdelem és a "szélsőséges politikai erőkkel", köztük a MIÉP-Jobbikkal és a Munkáspárttal folytatott együttműködés megszakítása.

Mikola már nem miniszterelnökhelyettes-jelölt

A Fidesz által javasolt közös kormányfőjelölt vállalná a felkérést a posztra, amennyiben az MDF támogatja. Az esetleges felkérésről a Fidesz előzetesen egyeztetett vele - mondta a párt kommunikációs vezetője az InfoRádióban.

Deutsch-Für Tamás közölte: Mikola István már nem kormányfőhelyettes-jelölt, hiszen a javaslat értelmében a közös kormányfőjelölt hatáskörébe kerülne minden személyi kérdés.