eur:
393.33
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Vonzóbbá tenné a szociáldemokráciát az új elnök

A berlini kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt újonnan kinevezett elnöke, Kurt Beck kijelentette, hogy tartja magát hivatali elődje irányvonalához, de pártját nem átmeneti elnökként akarja vezetni. Utalt arra is, hogy a pártot az eddiginél is vonzóbbá akarja tenni.

A Szociáldemokrata Párt vezetősége az 57 éves rajnapfalzi kormányfőt, Kurt Becket nevezte ki a megrendült egészségi állapota miatt lemondott Matthias Platzeck helyére - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Tavaly novemberben éppen Beck volt az, aki jelölésének visszavonásával lehetővé tette Platzeck élre törését, akit akkor 99 és fél százalékkal választottak a keresztény pártokkal éppen koalícióra lépett Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségébe. Platzeck azonban ismételt hallásvesztés és idegösszeroppanás miatt hétfőn lemondott az elnöki posztról.

Angela Merkel kancellár sajnálatát fejezte ki és hangsúlyozta, hogy zavartalanul tudott együttműködni a távozó elnökkel, egyben pedig reményét fejezte ki, hogy Kurt Beckkel is problémamentes lesz a koalíciós munka.

Beck keddi tévényilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tekinti magát átmeneti elnöknek és tervei között szerepel pártjának vonzóbbá tétele. Elismerte, hogy az elmúlt években a hagyományos szociáldemokrata választóréteg némileg megcsappant, ezért nyitásra van szükség új rétegek számára.

Utalt arra is, hogy továbbra is megmarad Rajnapfalz tartomány miniszterelnökének és nem zárta ki, hogy a három és fél év múlva esedékes parlamenti választáson ő lesz pártjának kancellárjelöltje.
A Szociáldemokrata Párt május közepén esedékes rendkívüli kongresszusán szavaz Kurt Beck kinevezéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×