Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vonzóbbá tenné a szociáldemokráciát az új elnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A berlini kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt újonnan kinevezett elnöke, Kurt Beck kijelentette, hogy tartja magát hivatali elődje irányvonalához, de pártját nem átmeneti elnökként akarja vezetni. Utalt arra is, hogy a pártot az eddiginél is vonzóbbá akarja tenni.

A Szociáldemokrata Párt vezetősége az 57 éves rajnapfalzi kormányfőt, Kurt Becket nevezte ki a megrendült egészségi állapota miatt lemondott Matthias Platzeck helyére - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Tavaly novemberben éppen Beck volt az, aki jelölésének visszavonásával lehetővé tette Platzeck élre törését, akit akkor 99 és fél százalékkal választottak a keresztény pártokkal éppen koalícióra lépett Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségébe. Platzeck azonban ismételt hallásvesztés és idegösszeroppanás miatt hétfőn lemondott az elnöki posztról.

Angela Merkel kancellár sajnálatát fejezte ki és hangsúlyozta, hogy zavartalanul tudott együttműködni a távozó elnökkel, egyben pedig reményét fejezte ki, hogy Kurt Beckkel is problémamentes lesz a koalíciós munka.

Beck keddi tévényilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tekinti magát átmeneti elnöknek és tervei között szerepel pártjának vonzóbbá tétele. Elismerte, hogy az elmúlt években a hagyományos szociáldemokrata választóréteg némileg megcsappant, ezért nyitásra van szükség új rétegek számára.

Utalt arra is, hogy továbbra is megmarad Rajnapfalz tartomány miniszterelnökének és nem zárta ki, hogy a három és fél év múlva esedékes parlamenti választáson ő lesz pártjának kancellárjelöltje.
A Szociáldemokrata Párt május közepén esedékes rendkívüli kongresszusán szavaz Kurt Beck kinevezéséről.