eur:
392.54
usd:
367.36
bux:
66193.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagy harc és politikai üzletelés a következő hetekben

Gőzerővel folytatódik a két forduló között a kampány. Az MSZP-től az elemzők azt várják, hogy intenzíven folytatja azt a kampányt, amelyet a választások előtt kezdett el. A kérdés az: mit tesz, és mit tehet a Fidesz? Sikerülhet-e megismételni a négy évvel ezelőtti hajrát, de ezúttal jobban? Az InfoRádió politikai elemzőket kérdezett.

A második forduló nagy harcot fog hozni, hiszen, bár jól áll az MSZP, ezt az eredményét csak akkor tudja megtartani, ha mindent bedob, és mindent be is fog dobni - mondta az InfoRádiónak Bencze György filozófus, hozzátéve, hogy a Fidesz pedig megpróbálja megismételni, csak sikeresebben azt, amit négy éve a két forduló között csinált.

"Most viszont óhatatlanul beszüremkedik a kétely, hogy nem csináltak-e valamit rosszul, hiszen Dávid Ibolya sikere egyértelműen a stílusbeli különbségen múlott" - vélekedett a filozófus, megjegyezve, hogy ha egy szóban kellene összefoglalnia, hogy min múlott az első forduló, azt mondaná, hogy "Mikola".

A Fidesz számára ez nagyon nehéz helyzet - tette hozzá Bencze Görgy - hiszen egyrészt nagyon rövid az idő az iránymódosításra, másrészt felmerül a kérdés, hogy nem okozna-e egy váltás nagyobb kárt egy ilyen késői fázisban.

Török: "a Fidesz most nem egy Gerbeaud-politikát folytató ellenzékkel áll szemben"

Egyelőre kérdés persze az is, hogy lesz-e Fidesz-MDF együttműködés. Török Gábor politológus szerint, az esetleges Fidesz-MDF koalíció azonban csak akkor lehet érdekes, ha az MSZP és az SZDSZ a második fordulóban nem tud összesen 194 mandátumot szerezni.

"Jelentős összegben mernék fogadni arra, hogy lesz MSZP-SZDSZ együttműködés a 2. fordulóban" - fogalmazott a politológus. Török Gábor azonban emlékeztetett arra is: 2002-ben azonban a Fidesz mobilizációs kampánya a két forduló között olyan sikeres volt, hogy számos szavazókerületben, ahol az első forduló szocialista és szabaddemokrata szavazatai együtt elegek lettek volna a mandátumszerzéshez, ott a második fordulóban az együttműködés mégsem bizonyult elegendőnek, mert a Fidesznek sikerült új szavazókat behoznia.

Az elemző szerint azonban a mostani választásoknál vannak különbségek, amelyeket figyelembe kell venni: egyrészt a Fidesz idén már az első forduló előtt elkezdte azt a nagyon intenzív kampányt, amit 2002-ben igazán csak az első forduló után kezdett el. Másrészt a Fidesz most nem egy "Gerbeaud-politikát folytató ellenzékkel áll szemben", az MSZP nem lábhoz tett fegyverrel várja a két forduló közötti kampányt, hanem maga is intenzív kampányra készül.

Csizmadia: a Fidesz-kormányhoz szükséges mandátum megszerzése ember feletti feladat

Hasonlóan vélekedik Csizmadia Ervin politológus is, aki szerint Gyurcsány Ferenc nem véletlenül jelezte már vasárnap este azt, hogy hétfőn egy tömegdemonstrációval kezdi a két forduló közötti kampányt.

"Itt egy új helyzet állt elő" - fogalmazott az InfoRádióban Csizmadia Ervin, hozzátéve, hogy véleménye szerint a Fidesz önálló kormányzásához szükséges mandátumok megszerzése ember feletti feladat.

Csizmadia Ervin szerint Dávid Ibolya és az MDF szavahihetősége múlik azon, hogyan reagálnak a Fidesz tárgyalási ajánlatára, miután az MDF elnöke kijelentette: nem lépnek vissza képviselőjelöltjeik, nem kívánják hatalomra segíteni Orbán Viktort, és nem szeretnének asszisztálni Gyurcsány Ferencnek sem.

Nagy kérdés persze, hogy a Fidesz például belemenne-e abba, hogy Dávid Ibolya legyen a miniszterelnök, ha ez volna a jobboldal kormányra jutásának a feltétele.

Az MDF elnöke korábban azt mondta: csak akkor lehet jobboldali koalíció, ha a miniszterelnököt Dávid Ibolyának hívják.

Csizmadia Ervin azonban Dávid Ibolya miniszterelnökségét továbbra sem tartja egy reális változatnak.

Ágh: Orbán rossz stratégiát választott

Ágh Attila politológus szerint Orbán Viktor rossz stratégiát épített ki, amikor élesen szembefordult az MDF-fel és ki akarta szorítani a politikai életből. Most kérdés, hogy az MDF hajlandó lesz-e végül együttműködni a Fidesszel. Ez a politológus szerint annál is inkább kérdéses, mivel úgy tűnik: az MDF hosszú távra, négy éven túlra tervez.

"Abszolút nem azonos helyzetből indul a két nagy párt, a reális számítás az, hogy az egyéni mandátumok többségét is el fogja vinni a kormánykoalíció" - vélekedett a politológus.

Stumpf: még nem dőlt el semmi

Nincs kormányváltó hangulat - mutatott rá Ágh Attila, és ezzel Stumpf István is egyetértett. A Századvég Alapítvány elnöke azt mondta az InfoRádiónak: a Fidesz gyengébben szerepelt, mint azt várták. Több fideszes egyéni jelölt is a vártnál rosszabb eredményt ért el, és úgy tűnik, hogy a tradicionálisan nehéz területeken, például Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban, nem sikerült változást elérni a Fidesznek mozgósító kampányával - mutatott rá Stumpf István.

A politológus szerint azonban érdekes új helyzetet teremtett az MDF parlamentbe jutása, ami azt jelenti, hogy az első fordulóban még semmi nem dőlt el, és a második forduló tétje még nagyobb lesz, mint azt várni lehetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×