eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már nem jöhet újabb nagy árhullám

Újabb árhullámok indultak a Dunán és a Tiszán is, a most levonuló nagy árhullám azonban már nem ismétlődhet meg. A Tiszán egy hónapig is tarthat, míg az áradás elhagyja Magyarországot. Délután ismét megnyitották a forgalom előtt a fővárosban a Bem rakpartot. A Margitsziget szombat

Az a dunai nagy árhullám, amely most már Baja térségében tetőzik, sok kicsi mellékfolyó árhullámaiból állt össze. A folyó felső vízgyűjtőjén most lehulló csapadék nem tud olyan árhullámot eredményezni, mint a mostani - hangsúlyozta az InfoRádiónak Reich Gyula.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője szerint a Tiszán sem befolyásolják jelentősen az újabb kisebb árhullámok a folyó vízszintjét, legfeljebb a nagy árhullám levonulásának idejét hosszabbítják meg. Újabb nagy árhullámra már nem kell számítani, mert a Tisza felső vízgyűjtőjéről gyakorlatilag eltűnt a hó.

A Duna magas vízállása azonban akadályozni fogja a Tisza gyors apadását, Szolnokra a tetőzést április 17-re, szegeden pedig 20-22-re várják, amit nagyon erősen befolyásolhat még a Duna - mondta Reich Gyula, aki szerint így még egy hónapig is eltarthat a Tiszán az árvízi védekezés.

A Tisza jelenleg Tivadarnál és Tiszabercelnél tetőzik. Záhony és Szolnok között fenntartják a harmadfokú készültséget.

A Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a folyón nem várható jelentős vízszintemelkedés a következő napokban. Varga László az InfoRádióban azt mondta, hogy a térségben nem kellett senkit sem kitelepíteni, kérdéses azonban, hogy bírják-e a gátak a vizet.

Budapesten újra megnyílhatnak a rakpartok

Átadták a forgalomnak az árvíz miatt lezárt Bem rakpartot. Továbbra sem lehet közlekedni a Hajógyári-szigeten, a Római-fürdőn pedig a Pók utca, a Nánási utca és a Királyok útja is le van zárva. A Margitszigetet szombat reggel 9 órától lehet ismét látogatni.

Az alsó rakpart forgalomba helyezése várhatóan jövő hét kedden-szerdán, a budai alsó rakpart Bertalan Lajos utca és Lágymányosi híd közötti szakaszával kezdődhet meg. További apadás után a pesti oldalon a Havas utca - Közraktár utca közötti szakaszt is átadhatják a forgalomnak - mondta az InfoRádiónak Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa.

Ha nem lesz újabb árhullám, akkor a jövő hét végére az egész alsó rakpartot visszaadhatják a közlekedésnek.

Eddig 8 milliárdba került a védekezés

A kormányzat eddig 8 milliárd forintot fordított az árvíz elleni védekezésre - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Persányi Miklós szerint nincs hiány sem anyagiakban, sem eszközökben, sem munkaerőben, szervezetten és összehangoltan folyik továbbra is a védekezés, amire szükség is van, mivel az apadás idején is felmerülhetnek komoly gondok.

A vízügyi tárca vezetője szerint egyelőre sikeres a védekezés, minden kritikus helyen sikerült a töltéseket megóvni, bár átázás, szivárgás számos helyen jelentkezik.

Dobson Tibor, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy bár a Duna apad, egyelőre jelentős enyhülés nincsen, így továbbra is fenntartják a korábbi készültségi szintet. Egyedül az önkéntesek számát tudták csökkenteni a védekezésben.

Eddig összesen 568 embert kellett az árvíz és a belvíz miatt kiköltöztetni otthonából, felét a Duna menti településekről. Azt, hogy mikor térhetnek vissza házaikba, egyelőre nehéz megmondani -jegyezte meg Dobson Tibor.

Több ezres vadállomány került veszélybe a Gemencen

A gemenci tájegység, ahol most tetőzik a Duna, gyakorlatilag teljes egészében víz alá került, a vadmentő domboknak csak egy nagyon kis hányada maradt szárazon - tájékoztatta az InfoRádióta a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa, a gemenci tájegység vezetője.

Varga Zsolt szerint egyelőre még nem lehet megmondani, hogy mekkora kárt okoz az ország legjelentősebb gémszarvas és vaddisznó állományában az árvíz, de találtak már száz kiló fölötti elpusztult vaddisznót is, amelyek általában jobban bírják az árvizet.

Túl sokat az állatokért nem tudnak tenni. Mindenesetre az 55-ös út Pörböly és Baja közötti részét lezárták, hogy a vadállomány oda is tudjon menekülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×