eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Hol szavaz 60 ezer ember?

Az Országos Választási Iroda honlapján megjelent adatok szerint a választások első fordulójára 57.839, a második fordulóra pedig 44.342 választópolgárt töröltek az állandó lakhelye szerinti névjegyzékből, és adtak ki igazolást számukra ahhoz, hogy máshol szavazhassanak. A megoldást az előző választásokkor az EBESZ megfigyelői kritizálták.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában 57.839, míg a két héttel később sorra kerülő második fordulóban 44.342 választópolgár nem a lakóhelyén tervezi leadni voksát.

Az elmúlt hetekben többször is felmerült a gyanú, hogy a rendszer esetleg visszaélésekre adhat alkalmat, ugyanis egy belügyminiszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a két forduló között a választópolgárt visszavegyék a lakhelye szerinti listára.

Rytkó Emília: a rendelet megfelel a törvénynek

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a rendelet összhangban áll a törvénnyel, mivel az állampolgároknak jogukban áll megváltoztatni eredeti szándékukat. Rytkó Emília rámutatott: a választási csalást megakadályozza a rendszer, hiszen igazolást csak az első forduló előtt lehet kérni.

Amennyiben valaki mégis a lakhelyén szeretne szavazni, akkor visszaveszik a névjegyzékbe és elveszik az igazolását, a számítógépes rendszerben pedig láthatóvá válik, ha valaki kétszer szeretne szavazni.

Tóth Zoltán: elvileg lehetséges

Tóth Zoltán, a Kelet- és Közép-európai Választási Szakértők egyesületének főtitkára az InfoRádióban azt mondta: az igazolások rendszerének kihasználásával elvileg lehetéges a szavazópolgárok "áttelepítése" más körzetekbe.

A választási szakértő azonban nem tart valószínűnek egy ilyen lépést, mivel ha egy párt elköltözteti biztos szavazóinak egy részét más választókerületbe, hogy ottani jelöltjét erősítsék, akkor az "elhagyott" körzetben rendkívül megnő az ellenfelek győzelmi esélye.

"Mivel ma nagyon kiegyensúlyozott a választókerületeken belül is a pártok szavazóereje, nem hiszem, hogy ezt bárki is megkockáztatná" - vélekedett Tóth Zoltán, hozzátéve, hogy szerinte nincs is ilyen szándék központilag egyik pártban sem. A szakértő azért megjegyezte: "a túlbuzgó aktivistáktól nem lehet egy pártot sem megvédeni".

"Nem ügydöntő mennyiségű tömeg"

Tóth Zoltán szerint az előző választásokon nem volt olyan, hogy igazolással jelentős, ügydöntő mennyiségű tömeg szavazott volna egy-egy választókerületben, már csak azért sem, mert az igazolással szavazók száma korábban nem érte el a 80 ezret, ami a 176 egyéni kerületre leosztva nem jelentős szám.

Tóth Zoltán ugyanakkor rámutatott arra: a magyar választásokon egyre szűkül az induló pártok száma, ezért bizony előállhat az a helyzet, hogy valakinek a kedvenc pártja nem indít jelöltet a lakóhelyén. Ha ezt valaki idejében átlátja, akkor semmi akadálya nincs annak, hogy átjelentkezzen egy olyan szavazókerületbe, ahol indít a párt jelöltet.

EBESZ-kritika 2002-ből

Az igazolások rendszerét egyébként a legutóbbi választások idején az EBESZ megfigyelői is kritizálták. "Noha nem volt bizonyíték arra, hogy a rendszerrel visszaéltek volna, a választás folyamán nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszer nem kielégítően ellenőrzött" - áll a szervezet 2002-es jelentésében.

Az EBESZ megfigyelői szerint a rendszerben rejlő egyik hiba lényege az, hogy "megengedhető-e egy olyan személynek, aki igazolással egy olyan választókerületben szavazott, ahol az első fordulóban megválasztották a jelöltet, hogy a második fordulóban a saját lakóhelye szerinti választókerületben szavazzon, amennyiben abban a választókerületben tartanak második fordulót".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×