eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Árad és apad a Duna

A kormányzati koordinációs bizottság nem javasolja a kormánynak, hogy feloldja a Dunán az elrendelt veszélyhelyzete - közölte a belügyminiszter. Lamperth Mónika szerint a veszély annak ellenére nem múlt el, hogy a folyó a veszélyeztetett szakaszon már apad. A budapesti főpolgármester bejelentette, hogy a tervek szerint vasárnap megkezdődhet a kármentesítés az elöntött területeken.

A kormányzati koordinációs bizottság nem tesz javaslatot a kormánynak arra, hogy feloldják a veszélyhelyzetet - jelentette be a testület ülése után a belügyi tárca vezetője.

Lamperth Mónika szerint a Duna azon szakaszán, ahol a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, már apad a folyó, ennek ellenére a veszély nem múlt el. "Ilyenkor fáradnak a gátak, ezért ugyanolyan komoly erőfeszítéssel kell a védekezésben dolgozni, mint akkor, amikor vártuk a tetőzést ezen a szakaszon" - mondta a belügyi tárca vezetője.

Szerda éjszaka Paksnál 11 centiméterrel a valaha mért legnagyobb vízállás alatt, 861 centiméterrel tetőzött a Duna. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint a folyó a felső szakaszon már apad, lejjebb azonban árad.

A Tisza 970 centiméteren tetőzhet

A Tisza Záhony fölött már apad, az árhullám csúcsát jelenleg Dombrád közelében észlelik. A Tisza középső szakaszán az előrejelzések szerint a következő napokban 20-30 centimétert emelkedik a vízszint - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Varga László azt mondta: a folyó Kiskörénél a harmadfokú védelmi készültségi szintet jelentő 800 centimétert már csütörtök estére eléri. A szakemberek a Tisza szolnoki tetőzését április 17-én várják 970, plusz-mínusz 20 centiméteres szinten.

Közben Észak-Magyarországon a Bodrog vízszintje emelkedik, a Hernád viszont apad. Az országban összesen 2901 kilométeren van készültség; rendkívüli védekezési fokozat 158, harmadfokú védekezés 1190 kilométeren van érvényben.

Budapest: hétvégén megkezdődhet a kármentesítés

A Duna apadása után, a tervek szerint vasárnap megkezdődhet a kármentesítés az elöntött területeken - közölte a budapesti főpolgármester.

Demszky Gábor a háromnegyed részben víz alatt lévő Hajógyári szigeten közölte: vasárnap a területen és a Népszigeten megkezdik az elöntött részek szivattyúzását, majd a területek megtisztítását.

A védekezés költségei jelentősek, a kárfelmérés még nem történt meg - közölte a főpolgármester. Budapestnél a Duna lassan apad, jelenleg 843 centiméter a vízállás.

Demszky Gábor hozzátette, hogy ha tovább apad a víz, akkor a Margit híd alatt elindulhat teljes szélességében a forgalom.

Segítségre szólítanak fel a jótékonysági szervezetek

Közben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy az öt legnagyobb karitatív szervezet (a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat) az árvízkárosultak megsegítésére szólítja fel az embereket.

A kormányfő hozzátette: 66 településen összesen 568 embert kellett kitelepíteni az elmúlt napokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×