eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Orbán: a költségvetés összeomlott

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint világossá vált, hogy az idei büdzsé összeomlott, ezért pótköltségvetésre lesz szükség. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az árvíz miatt majdnem minden kampányrendezvényét lemondta, egyben felhívta a kormány figyelmét, hogy ne csak döntéseket hozzon, hanem juttassa el a pénzt azokra a településekre, ahol arra szükség van.

Mindenki segítsen a gátakon

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint összeomlott az idei költségvetés, ezért a választások után pótköltségvetésre lesz szükség.

Orbán Viktor az InfoRádióban az árvíz kapcsán kijelentette: nem szerette volna bírálni a kormány intézkedéseit, csupán arra akarta felhívni a kabinet figyelmét, hogy ne csak döntéseket hozzon, hanem juttassa is el a pénzt azokra a településekre, ahol arra szükség van.

A Fidesz kormányfő-jelöltje közölte: arra kérte a párt aktivistáit, hogy aki tud a gátakon segíteni, az menjen oda és dolgozzon. Korábban Hiller István szocialista pártelnök is erre kérte az országos listát állító szervezetek munkatársait, hogy segítsenek a védekezésben.

Orbán Viktor közölte: minden kampányrendezvényt, amit lehetett, lemondott a héten és ha csak teheti, ő is minden nap kimegy a gátakra.

Újjáépítési garancia

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint az árvízi védekezés kapcsán három dolga van egy kormánynak: egyrészt az évek folyamán fel kell rá készülni, másrészt baj idején el kell juttatni a szükséges összeget a településekre, harmadrészt pedig segíteni kell azokon, akik hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

Éppen ezért a nagyobbik ellenzéki párt újjáépítési garanciát vállalt. "Az emberek bizonytalanok a jövőjük miatt, ilyenkor biztonságot kell nekik nyújtani" - fogalmazott Orbán Viktor, aki ugyanakkor emlékeztetett, hogy a tiszai árhullám általában nagyobb problémát jelent és az csak a jövő héten várható.

Nem negatívumokról, hanem válságról beszéltek

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje visszautasította, hogy pártja depresszió-kampányt folytatna. Orbán Viktor szerint nem a negatívumokról beszélt az elmúlt hónapokban a párt, hanem arról a valóságról, amely a magyar emberek életét jellemzi.

A volt kormányfő kiemelte: elsősorban a munkahelyekről, az egészségügyről és az otthonteremtésről beszélnek az emberek, természetes, hogy a Fidesz is ezeket a témákat emelte kampánya középpontjába.

Orbán Viktor hiteltelennek nevezte azokat az adatokat, amelyekkel a kormányoldal a reálbér-növekedést, a 70-80 ezer új munkahelyet és jóléti intézkedéseit népszerűsíti.

Elmaradt támogatások, néhány pozitívum

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint az emberek megélhetési költségei az elmúlt négy évben jelentősen nőttek, ráadásul azokat az állami támogatásokat sem kapták meg, amelyeket megígértek nekik.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva az infláció csökkenését és az általa is megszavazott 50 százalékos közszolgálati béremelést nevezte pozitívumnak az elmúlt négy évből. Ugyanakkor fölhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a Fidesz alakít kormányt, elkerülhetetlen lesz egy újabb radikális béremelés, amelyet a költségvetés bevételeinek növelésével egyensúlyoznának.

Új Széchenyi Terv

A Fidesz elnöke megerősítette: kormányra kerülésük esetén a gazdasági növekedés élénkítése érdekében Új Széchenyi Tervet vezetnek be. Orbán Viktor a mai magyar gazdaság legnagyobb gondjának a szervezetlenséget, a 750 ezres munkanélküliséget nevezte. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy hatalomra jutásuk esetén a kis- és középvállalkozókat olyan helyzetbe hozzák, hogy képesek legyenek új munkahelyeket teremteni.

Tiszta szocializmus


A Fidesz elnöke szerint a szocialista időket idézi, hogy a Pénzügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra időben az államháztartási hiány mértékét. Mint mondta, ezt április 5-én kellene közölni, a tárca azonban csak 10-én, a választások első fordulója után teszi ezt meg. Az embereknek így a voksoláskor nem lesz tudomásuk az államkassza állapotáról.

Az ellenzéki politikus szerint az a módszer, hogy a kormány elhallgatja az adatokat, a '80-as éveket idézi. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifogásolta, hogy a jogszabály betartását a rendszerváltó szabad demokraták sem kényszerítik ki.

Varga Mihály alelnök korábban arról számolt be, hogy az államháztartás hiánya az első negyedévben 90-100 milliárd forinttal lehet magasabb a tervezettnél, így a három hónapos adat a tervezett éves hiány 60 százalékát is elérheti.

Pótköltségvetés, vagy teljesen új?

Orbán Viktor kijelentette: kormányra kerülésük esetén pótköltségvetést vagy egy teljesen új költségvetést terjesztenek be. Ez előtt pedig felállítanak egy olyan költségvetési tanácsot, amelyben nemzetközileg is elismert szakemberek kapnak helyet. Mint mondta, ez is segíthet abban, hogy helyreálljon az ország hitele.

Azzal kapcsolatban, hogy a társadalombiztosítási járulék csökkentése mérsékelné az állam bevételeit, azt mondta: egy munkanélküli egy év alatt 750 ezer forintba kerül az államnak. A munkahelyteremtéssel ezt az összeget is megspórolja az állam. Kijelentette: mivel Magyarországnak nincsenek például jelentős ásványkincsei, ezért az ország gazdasága csak az elvégzett munkából állítható helyre.

Gépjárműprogram a családoknak

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje kormányra kerülésük esetén alkotmánymódosítást kezdeményezne a családi alapon történő állami gondoskodás érdekében. Orbán Viktor szerint a Fidesz programja már így készült, példaként említette a gépjárművek regisztrációs adójának a családok számára történő eltörlését és az éves sztrádamatrica díjának felére csökkentését.

A Fidesz kormánypozícióban megváltoztatná a szakképzés rendszerét, bevezetné a valós piaci igényekhez igazodva a négy- és hatórás foglalkoztatási formákat is.

Orbán Viktor szerint a 2007-es költségvetés már nem csak azt veszi majd figyelembe, hogy ki mennyit keres, hanem azt is, hogy hány gyermeket nevel, vagy hány főt tart el.

Többféle kormányzati rendszer

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje nem tartja soknak a 3200 önkormányzatot, ám úgy véli, hogy az ott dolgozók sok felesleges munkát végeznek. Orbán Viktor ésszerűsíteni szeretné a bürokráciát, egyszerűsíteni a közigazgatási szinteket.

Az InfoRádió kérdésére a Fidesz elnöke megerősítette: hatékonyabb és karcsúbb kormányzati struktúrát terveznek. Mint mondta, kidolgoztak egy 8, egy 11 és egy 12 minisztériumból álló rendszert is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×