Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Útlezárások, veszélybe került metróközlekedés és több százezer homokzsák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 200 ezer homokzsák védi a Margitsziget, miután két és fél nap alatt sikerült körgátat építeni. A rendszer mindaddig védelmet nyújt, amíg a Duna szintje el nem éri a 9 méteres magasságot. A szentendrei HÉV nem megy el a Batthyány térig, csak a Margit-hídig közlekedik és veszélybe kerülhet a metróközlekedés is a budai oldalon.

Jelenleg Budapestnél 837 centiméteren áll a Duna, kedd estig várhatóan megdönti a 860 centis csúcsot.

Nemrég egy komplett vityilló úszott el a sziget mellett - mondta el az InfoRádió tudósítója a Margitszigetről. A homokzsákból épített gát néhol több mint 1 méter magas.

Korábban a főpolgármester arról számolt be, hogy a védekezési munkálatok költsége meghaladta a 40 millió forintot. Demszky Gábor az InfoRádióban elmondta: arra kéri a fővárosiakat, hogy a nagyobb torlódások elkerülése érdekében a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe.

A Római-parton zajló munkálatok vezetője közölte, hogy lezárták az árvízi kapukat a környéken. Török Tamás hozzátette: vasárnap este 6 óra óta nem lehet közlekedni a Pünkösdfürdő utcától a Kalász utcáig terjedő szakaszon. Budapesten eddig több mint hatvan embert költöztettek ki az árvíz miatt.

A polgári védelem ügyeletes parancsnoka az InfoRádióban elmondta: a szakemberek 860 centiméteres tetőzésre számítanak.
A metróközlekedést egyelőre nem zavarja az áradás

Rövidíteni kell a HÉV útvonalát, a Batthyány térnél beszivárgott a víz az alagútba. Az InfoRádió tudósítója azt mondta: néhol pedig ömlik a víz az aluljáróba, kisebb tavak alakultak ki.

Nagy Tihamér, a HÉV üzemigazgatóságának műszaki főmérnöke az InfoRádióban azt mondta: már a 2002-es árvíz idején is beszivárgott a víz az alagútba.

Hozzátette: a szivárgás egyelőre nem veszélyeztette volna a közlekedést, de mivel emelkedni fog a vízszint, ezért az utasok biztonsága érdekében már most lezárták az állomást.

A BKV szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a metróközlekedést még nem veszélyezteti a Duna áradása. Ha azonban ebbe az alagútba is befolyik a víz, a 2-es metró csak a pesti oldalon közlekedik majd - közölte Simmer Erzsébet.

Módosított útvonalon jár a 26-os, a 34-es és a 106-os autóbusz az árvízi útlezárások miatt. A 2-es villamos szombat óta nem közlekedik.