Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hány képviselő egy frakció?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár a házszabály nem határozza meg, hány képviselő alakíthat frakciót, az ügyrendi bizottság MSZP-s alelnöke szerint ha a kisebb pártok néhány egyéni képviselője bejut a Parlamentbe, nem alakíthatnak képviselőcsoportot. Avarkeszi Dezső elmondta, azok a képviselők függetlenként dolgozhatnak, vagy kérhetik felvételüket valamelyik frakcióba.

Ahogy közeledik a választások időpontja, egyre több találgatás lát napvilágot a következő parlament összetételéről. Ezek egyike a frakciók száma. Az Ügyrendi Bizottság szocialista alelnöke szerint nehéz lesz eldönteni, hogy mi történik akkor, ha egy vagy két képviselő külön frakciót szeretne alakítani, hiszen a korábbi szabályokat az Alkotmánybíróság az 1998-as választás után megsemmisítette, és azóta nem sikerült őket pótolni.

Avarkeszi Dezső emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi ciklusban az MDF-frakció újjáalakulásakor nyolc fővel jött létre. Ezen kívül az előző ciklusban két-három képviselő kérvényezte önálló képviselőcsoport alakítását, de az akkori Ügyrendi Bizottság ezt elutasította.

Az Ügyrendi Bizottság szocialista alelnöke azt tartaná a legszerencsésebbnek, ha a választások után megalakuló új Országgyűlés minél hamarabb megpróbálná pótolni a saját működésével kapcsolatos alkotmányos mulasztásokat.

Avarkeszi Dezső az InfoRádióban felhívta a figyelmet arra, hogy 1998-ban (amikor frakciót 15 képviselővel lehetett alakítani) a parlamentbe listán bejutó MIÉP-nek 14 képviselője volt. Az Alkotmánybíróság akkor támogatta a párt frakcióalakítását.

Az Ügyrendi Bizottság szocialista alelnöke elmondta, hogy abban a ciklusban készült egy tervezet, amely 10 főben határozta volna meg a frakcióalakítás alsó határát, azzal a kivétellel, hogy az a párt, amelyik listán bejut, akárhány képviselővel alkothatott volna képviselőcsoportot. A kezdeményezést akkor a Fidesz nem támogatta.