eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mégsem lesz magyar madárinfluenza elleni vakcina?

Nem veszi fel a kétmilliárdos állami hitelt a madárinfluenza elleni vakcina iparszerű gyártási technológiáját kifejlesztő magyar cég. Az Omninvest évek óta jelentős állami támogatásokban részesül, miközben egy offshore cég közbeiktatása miatt a közpénzek felhasználása nem látható át egyértelműen - írja az index internetes portál.

Az index értesülései szerint visszavonta hitelkérelmét a Magyar Fejlesztési Banktól az Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. A cég szóvivője, Németh Zsolt a portál kérdésére azt mondta: tárgyalásokat folytattak a kétmilliárdos állami hitel felvételéről az MFB-vel, de a feltételeket nem találták megfelelőnek.

A cég a világon elsőként dolgozta ki a H5N1-es vírus elleni oltóanyag iparszerű gyártására alkalmas technológiát. Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban úgy vélte: a kormány támogatásával hetente akár ötmillió adag vakcinát is képes lesz legyártani az Omninvest. A kormány jelentős bevételt vár a vakcina exportjából.

Négy milliárdnyi állami pénz

A vállalat összesen 4 milliárd forint támogatást kapott volna az államtól: 2 milliárdot az MFB-től, a másik felét pedig a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati alapjából. Utóbbit már fel is vette a vállalat, mégpedig azzal a feltétellel, hogy a reménybeli nyereségből törleszti egy részét.

Korábban Kisari János állatorvos virológus, az MTA doktora felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte kevés értelme van a vakcina kifejlesztésének, mivel a H5N1 vírusa az emberre nem jelent veszélyt. Ebből következik, hogy az esetlegesen kialakuló mutáns vírus ellen sem véd az oltóanyag.

Az Omninvest ezzel szemben azzal érvel, hogy olyan technológiát alkalmaz, amellyel nyolc héten belül nagy tömegben legyártható az esetleges mutáns vírus elleni vakcina.

Németh Zsolt szóvivő szerint a cég - szemben más vállalatokkal - a teljes inaktivált H5N1-esből készítette az oltóanyagot. Ez a technológia nem csak madárinfluenza ellen alkalmazható.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×