Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A liberálisok \"ígéretmérő csöveket\" állítottak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Ígéretmérő csöveket\" állított fel az SZDSZ a Liberálisok Háza mellett, a budapesti Városház-parkban. A különleges mérce azt mutatja, hogy a liberálisok szerint eddig mennyi pénzt ígért a kampányban a Fidesz és az MSZP.

Az Ígéret stop! feliratokkal ellátott tábla előtt álló, mintegy két méter magas, narancssárga, illetve piros színű, áttetsző műanyagcsövet hungarocell golyókkal töltötték fel.

A csövek mellett elhelyezett mérce, amelynek egy egysége 300 milliárd forintot jelez, mutatja az ígéretek forintra váltott értékét.

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke elmondta: számításaik szerint a Fidesz eddig mintegy 3.863 milliárd forintot, az MSZP pedig 1.314 milliárd forintot ígért oda a választóknak.

"Az a felelős politika, ha valaki valamit javasol, akkor megmondja azt is, hogy az mibe kerül az adófizetőnek, mennyi esik ki a költségvetésből, miből akarja a különböző javaslatait finanszírozni" - jeleltette ki a politikus.

Megjegyezte, hogy a két nagy párt ígéretszintje közötti különbség azt is mutatja, hogy melyikük milyen felelősséggel áll ahhoz a helyzethez, amellyel Magyarországnak a választásokat követően szembe kell néznie.

Kuncze Gábor azt mondta: nehéz lehetett a Fidesz programját megírni, mert azokat az ígéreteket kellett sorrendbe rakni, amelyeket Orbán Viktor mondott a párt különböző rendezvényein. Ezek pedig nem állnak össze egységes egésszé.

Számításaik szerint a 14. havi nyugdíj 140 milliárd forintba, a társadalombiztosítási járulékcsökkentés pedig 680 milliárd forintba kerülne. Hozzátette: a Fidesz programja valójában nem létezik, mert nem lehet megvalósítani.

A szocialisták "visszafogottabbak", de az ő javaslataikkal sem ért egyet maradéktalanul az SZDSZ, például azzal, hogy már 62 éves kortól ingyenes legyen a tömegközlekedés.

Kuncze Gábor kifogásolta azt is, hogy egyik nagy párt programja sem tartalmazza a nagy rendszerek reformját.