Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: a választás sok mindent elrendezhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Intelligensebb, aktívabb, cselekvőbb államra van szükség - mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere székesfehérvári előadásán közölte: olyan állam kell, amely szolidáris saját polgáraival, és minden erőforrást mozgósít annak érdekében, hogy Magyarországon a magyar állampolgárok legyenek az elsők.

A mostani választás "sok mindent elrendezhet", hiszen a Nemzeti Fejlesztési Terv azt a lehetőséget kínálja a majdani kormány számára, hogy átfogó változtatásokat hajtson végre - mondta.

Ezek a változások a közigazgatásban, az egészségügyben, a nyugdíjrendszer átalakításában és az adózásban rendkívül fontosak, de a legfontosabb az, hogy "az államnak saját magának kell kezdenie a rendteremtést ahhoz, hogy elvárhassa, az állampolgárok betartsák a normákat," - hangsúlyozta Stumpf István.
"A tétje a mostani választásoknak azért óriási, mert innentől kezdve egy új Magyarországot is kell bizonyos értelemben építeni, és (...) egy új szövetséget kell kötni a polgárokkal ahhoz, hogy az országban meglevő erőforrásokat hasznosítani lehessen" - mondta.

Stumpf István kijelentette: a szociálliberális koalíció "rendkívül rossz kormányzati teljesítményt nyújtott", amit formálisan jelez, hogy a ciklus közben mások mellett miniszterelnököt kellett váltani.

A politológus úgy vélte, hogy "nagyon frusztrált állapotban van a közigazgatás, folyamatos politikai nyomás alá került, kampányszerű üzemmódra álltak át az elmúlt másfél évben, amely lehetetlenné tette a hosszú távú stratégiai tervezést".

A jövőt olyan mértékben elzálogosította a jelenlegi kormányzat, hogy az új kormány "gúzsba kötve" tud majd csak táncolni - mondta Stumpf István.