eur:
393.44
usd:
368.12
bux:
65966.92
2024. április 24. szerda György

Mintegy ezer jelöltre lehet majd szavazni

A hétfő délutáni határidőig 142 területi listát regisztráltak a választási bizottságok - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília hozzátette: 1.014 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba.

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője elmondta: a regisztrált területi listákból 118-at vettek nyilvántartásba, az eljárás három napon belül zárul le.

Az egyéni képviselőjelöltek közül 984-ről már megszületett a határozat - tette hozzá Rytkó Emília.

A szakember arról is tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy az idén 48 pártot vettek nyilvántartásba, ebből 24-nek sikerült egyéni jelöltet vagy listát állítania. A területi listaállításban az idén 12 párt vett részt.

Az OVB hétfőn négy párt, a Fidesz-MPSZ-Kereszténydemokrata Néppárt, az SZDSZ, a Magyar Kommunista Munkáspárt, valamint a Kereszténydemokratapárt-Keresztényszociális Centrum országos listáját vette nyilvántartásba.

Az MSZP-vel együtt így már öt párt állított országos listát; erre még kedd 16 óráig van lehetőség.

Az OVI hétfő délutáni adatai alapján a szükséges, legalább hét területi listával az MDF és a MIÉP-Jobbik is rendelkezik.

Visszaélések az ajánlószelvénnyel

Rytkó Emília beszámolt arról is, hogy a jelöltállítás utolsó szakaszában a korábbinál jóval több érvénytelen ajánlószelvényt találtak.

Ezek között volt hamisított lap, ismétlődő adatokat tartalmazó ajánlószelvény, és olyan is előfordult, hogy már meghalt személyek adatait használták fel.

Az OVI vezetője úgy vélte: az ajánlószelvények rendszerét érdemes lenne a választások után felülvizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×