Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem félnek a Tisza menti települések

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordmennyiségű víz van a Tisza vízgyűjtő területein. A folyó menti települések vezetői ennek ellenére nem tartanak az árvíztől. Az InfoRádió által megkérdezett polgármesterek azt állítják: mindenhol megépültek a gátak, így biztonságban vannak.

Noha több Tisza menti település polgármestere elismerte, hogy döcögve halad az árvízvédelmi rendszer megújítására létrehozott Vásárhelyi-terv, az InfoRádió által megkérdezett községek vezetői nem félnek a tiszai árvíztől.

Az ukrán határtól Vásárosnaményig terjedő mintegy 35 kilométeres szakaszon végig megerősített gát védi a Tisza menti településeket - mondta az InfoRádióban Danó Sándor, Tivadar polgármestere.

Az 1998-as árvíz óta folyamatosan építik a gátat, így az már 1 méterrel magasabb, mint amekkora akkor volt.

A Vásárhelyi-terv keretében az elmúlt években körülbelül 200 millió forintot költöttek árvízvédelemre Tivadarnál.

Tiszabecsen, ahol a Tisza Magyarországra lép, az 1998-as árvíz óta megmagasították a gátakat - tájékoztatta az InfoRádiót Lőrincz Gusztáv polgármester, így a tiszabecsiek sem tartanak az árvíztől.

Ugyanígy Tiszabercelen sem számítanak komolyabb árhullámra. A település polgármestere szerint a Tisza töltése elég magas ahhoz, hogy megakadályozzon egy áradást.

Veszélyt korábban is a Lónyai-főcsatorna jelentett, de tavaszra várhatóan ez a probléma is megoldódik, mivel zsilip épül a főcsatornán - mondta Hajnal András.

Tiszaroffon a 2000-es nagy árvíz után három évig idegeskedtek az emberek - mondta a polgármester.

Mészáros László szerint 2005-re kijavították a hat évvel ezelőtti árvíz során megroggyant gátat.

Cigándot és Kenézlőt is évekig veszélyeztette az árvíz. A települések vezetői szerint idén nem lehet baj, mivel a gátak megerősödtek.