eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gázáremelést vár a lakosság

A lakosság többsége tart az orosz gázellátás körüli bizonytalanságtól és az energiaköltségek emelkedésére számít - derül ki a Medián felméréséből. A megújuló energiaforrások alkalmazását sokan támogatják.

A kutatás apropóját az elmúlt időszak gázellátási bizonytalanság adta.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy ilyen helyzetben a lakosság milyen alternatív energiaforrás alkalmazását tartja lehetségesnek, és támogatja-e a megújuló energiaforrások kihasználását.

Az országos reprezentatív felméréshez 1200 embert kérdeztek meg.

A kérdések között szerepelt, hogy az oroszországi gázellátás bizonytalansága miatt tartanak-e attól, hogy hosszú távon emelkednek a háztartások energiaköltségei - mondta el az InfoRádióban a Medián kutatásvezetője.

A közvélemény jelentős része áremelkedésre számít. A megkérdezettek 22 százaléka biztosnak tartja, 52 százaléka pedig valószínűnek, hogy a kialakult helyzet növeli a költségeiket – közölte Karácsony Gergő.

A kutatók arra is választ vártak: hogyan csökkenthető az ország kiszolgáltatottsága az energiaellátás terén. A lakosság többsége szerint ebben segíthetnek a megújuló energiaforrások.

Az emberek egyharmada a napenergiát, másik egyharmada pedig a szélenergiát említette.

Azt, hogy miért van ilyen kevés szélerőmű az országban, csak kevesen magyarázták a hazai szélviszonyokkal.

A megkérdezettek 67 százaléka szerint a jelenlegi erőművek lobbitevékenysége miatt van sokkal kevesebb szélerőmű Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

Ugyanennyien úgy gondolják: azért nem terjed a megújuló energiaforrás alkalmazása, mert bizonyos politikai csoportok ezt nem támogatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×