Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A munkanélküliség a magyarok réme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkanélküliségtől, a romló egészségügyi és gazdasági helyzettől, valamint a bűnözéstől félnek leginkább a magyarok - derül ki az Eurobarométer felméréséből. A megkérdezettek háromnegyede támogatná Horvátország EU-csatlakozását, szemben az 51 százalékos uniós átlaggal.

A magyarok fele 2006-ban a munkanélküliség növekedésétől fél leginkább. Az Eurobarométer 30 ezer ember véleményét tükröző vizsgálat szerint az unióban ettől csak a megkérdezettek 40 százaléka tart.

A magyarok 34 százaléka a gazdasági helyzet romlásától, 30 százaléka az egészségügy problémáitól, 19 százaléka a bűnözés további terjedésétől fél.

Az előző félévi adatokhoz képest csökkent, de 39 százalékkal így is uniós átlag feletti azoknak a magyaroknak az aránya, akik bíznak az Európai Unióban, a közös intézmények pozitív megítélése pedig az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb: a megkérdezettek 57 százaléka eredményesnek tartja az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a többi uniós testület munkáját.

A magyarok negyede véli úgy: az életszínvonal az EU-ban magasabb, mint az Egyesült Államokban, a többi országban a megkérdezettek fele gondolja ezt. A magyarok ugyan a legutóbbi felmérés óta elégedettebbek saját életükkel, az EU-polgárok még így is jóval optimistábbak.

Horvátország csatlakozásának megítélése is eltérő. Míg a magyarok háromnegyede szívesen látná a közösségben a déli szomszédot, az unióban csak mindössze 51%-os a délszláv állam csatlakozásának támogatottsága.

Nem úgy Törökországé, amelyet az unió lakóinak kevesebb, mint harmada látna szívesen az EU-ban. Magyarország itt is szolidárisabb: a megkérdezettek 41 százaléka beengedné Törökországot az unióba.

Svájc, Norvégia és Izland csatlakozását egyöntetűen támogatnák az EU polgárai, a három állam azonban egyelőre nem tervezi, hogy belép a közösségbe.