Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért fogynak a betegek a kórházban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy felmérés szerint hetente átlagosan két kilót fogy egy kórházi beteg Magyarországon. A dietetikusok állítják: meg kell reformálni a kórházi étkeztetést; a kórházi vezetők szerint megfelelő az élelmezés, a kórházi tartózkodás pedig mindenképpen súlycsökkenéssel jár.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése hét kórházra terjedt ki, és összesen 206 beteg súlyának változásait vizsgálták.

A résztvevőket hét különböző osztályon kezelték, az eredmény kiszámításakor csak azoknak a betegeknek az adatait értékelték, akik nem vettek részt semmilyen fogyókúrában.

A felmérés megállapította, hogy a kórházi betegek kétharmada akaratán kívül veszít testtömegéből, egy fekvőbeteg hetente átlagosan két kilót fogy kórházi tartózkodása alatt. A szövetség az eredményeket Rácz Jenő egészségügyi miniszterhez is eljuttatta.

A felmérést végző szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kórházi étkezésben mind a mennyiséggel, mind a minőséggel akadnak problémák.

Antal Emese hozzátette: szűkös a nyersanyag-keret, és sokszor azt sem nézik meg, hogy megeszi-e az ételt a beteg. Az étel 30-40 százaléka visszakerül a konyhára, ami pénzkidobást jelent.

Alaposan át kell gondolni a betegélelmezést, meg kellene emelni a nyersanyag-normát; így kevesebb beteg lenne alultáplált, hamarabb felépülnének, kevesebb gyógyszerre lenne szükség, így milliókat, talán milliárdokat lehetne spórolni – hangsúlyozta Antal Emese.

Az Egészégügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke szerint kérdéses, hogy egy nem reprezentatív felmérést mennyire kell komolyan venni, milyen következtetéseket lehet levonni belőle.

Ari Lajos az InfoRádióban elmondta: megfelelő a betegek élelmezése Magyarországon, a legtöbb betegség eleve súlycsökkenéssel jár, ráadásul sokan jelentős súlytöbblettel érkeznek a kórházba.

Ugyanakkor Ari Lajos szerint is van igazság a dietetikusok élelmezésre vonatkozó javaslatában, az erről szóló szakmai vitákat le kell folytatni.