eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyar sikertörténet lehet

Nagy az érdeklődés az üvegbeton iránt. A magyar feltaláló, a 29 éves Losonczi Áron mérnök elmondása szerint a jó és még jobb ajánlatok között válogathat. A feltaláló jelenleg Washingtonban tárgyal és mutatja be ötletét.

Ez az első olyan szilárd és tömör építőanyag, amely átereszti a fényt – mondta az InfoRádióban a feltaláló.

Ez úgy lehetséges, hogy optikai szálakat kevernek a betonba, ezek engedik át a fényt.

Losonczi Áron négy éve dolgozik találmányán, már ezalatt is sokan érdeklődtek az üvegbetonról. A terméket művészeti alkotásoknál, dísztárgyaknál és a bútorgyártásban is fel lehet használni.

A legegyszerűbb felhasználása viszont az építőiparban lenne. Az üvegtéglából készült fal kívülről betonnak látszik. De ha rásüt a nap, vagy árnyékok jelennek meg rajta, az belülről érdekes fényhatást kelt.

A csongrádi mérnök elmondta, hogy már most hatalmas az érdeklődés a találmányra. Cége gyártókapacitását már teljesen lekötötték, de valószínűleg hamarosan Japánban is beindul egy gyártósor.

Losonczi Áron szívesen hazahozná a terméket. Mivel nem akar elköltözni Csongrádról, ezért örülne neki, ha ott gyárthatnák a termékét.

A beton viszont nehéz anyag, ezért nem célszerű szállítani. A megoldás a technológia "exportja" lehet, mivel a nyugat-európai cégeknek nagyobb tapasztalatuk van egy új termék kifejlesztésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×