eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Barikádok Budakalászon

Barikádok Budakalászon az északi MO-ás híd ellen; még ötmilliárd forint kellene a Siemens villamosok fogadására; olcsóbb lehet a tej, pedig a gazdáknak már így is alig éri meg tehenet tartani; ki költheti el a bormarketingre szánt pénzt?. Lapszemle.

Népszabadság

Polgármesterükkel az élükön akár barikádokkal is megakadályozzák a budakalásziak, hogy elkezdődhessen a kivitelezése az M0-ás út északi szektorának és Duna-hídjának. A beruházásnak tegnap kellett volna indulnia, csakhogy az előzetes várakozásokkal ellentétben Budakalász hétfőn nem járult hozzá a munkaterület átadásához. Ehhez ragaszkodik mindaddig, amíg nem készül el a beruházáshoz szükséges úgynevezett organizációs terv.

A lap "Kicsi vagy karrier?" című összeállításában az olvasható: mitől tartós egy házasság Magyarországon és Németországban, hány gyerekre vágynak a fiatal párok az egyik és a másik országban, hogyan élnek itt és ott, miként vélekednek vallásról, karrierről, gyerekről, hűségről? Évtizeden túlnyúló vizsgálataikban erre kerestek választ magyar és német kutatók. Az egyik eredmény szerint Németországban a diplomásoknál több a gyerek, nálunk a képzetleneknél. Magyarországon az 1991-ben házasságot kötöttek alkotják az utolsó korosztályt, amelyik a házasodási, az együttjárási és gyerekszülési szokásokban még igazodott a hagyományokhoz.

Magyar Nemzet
Több mint ötmilliárd forintot kell sürgősen félretennie a fővárosi önkormányzatnak, hogy egyáltalán fogadni tudja az évek óta megrendelt nagykörúti Siemens villamosokat tavasszal. A 36 milliárdos beruházás pluszköltségeként jelentkezik az újabb tétel, amelyből peronokat, áramellátó rendszert és kocsiszínt kell átalakítani.

Magyarországon folyamatosan romlik a fizetési morál. Ma már egy-egy vállalkozásnak átlagosan 120-180 napot kell várnia arra, hogy az elvégzett munka, vagy a kiszállított áru után a pénzéhez jusson. A tapasztalatok alapján a magyar gazdaságból eltűntek a "késve, de biztosan" fizetők, helyüket a "mindig késve, de egyáltalán nem biztosan fizetők" vették át.

Napi Gazdaság
Miközben az EU-ban a tejtermelés és az új tagországokban a tejfogyasztás növekedésével is számolnak, a hazai tejárak az év közepére ismét a tavalyi szintre süllyedhetnek, több mint 6 százalékosra prognosztizált mérséklődés nyomán. Így a termelők hosszabb távon biztos nem tudnak tejet előállítani még a kvótaalapú támogatással sem, miközben a magyar tejtermékek nemzetközi összehasonlításban még mindig drágák.

A kamatszintek csökkenésével párhuzamosan a magánnyugdíjpénztárak befektetéseiben mind nagyobb szerepet kaphatnak az ingatlanbefektetések. Sokak szerint nem elképzelhetetlen, hogy a magánnyugdíjpénztárak egyre hangsúlyosabban jelennek meg az ingatlanpiacon, akár közvetve, ingatlanalapok befektetési jegyeit megvásárolva, akár közvetlenül.

Világgazdaság
A lapnak azt nyilatkozták a borágazat képviselői, hogy "a pénz a borászoké, ebből nem engedünk", miután kiderült, hogy a bormarketingre szánt ágazati befizetéseket a legújabb FVM-tervezet az e célra létrehozott Magyar Bormarketing Kht. helyett az Agrármarketing Centrumra bízná. A kérdésben ezúttal egységes boros szakma a miniszter segítségét várja.

Az új kisajátítási törvény előkészítői megfontolják a magáncégek javára történő kisajátítás lehetőségét, mivel ez nagyobb biztonságot és ezáltal nagyobb ösztönzést adna a beruházóknak. Jelenleg csak az állam és az önkormányzat javára lehet ingatlant kisajátítani. A beruházások jelentős részét azonban nem állami és nem önkormányzati vállalkozások végzik. Az állam - rendszerint bonyolult szerződésekkel - használati jogot enged a beruházónak, amely nem korszerű megoldás. A törvénytervezet az őszig készül el, és akár még az idén a parlament elé kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×