eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Akadálymentesítés: elhalasztva

A következő nyolc évben akadálymentesítené a középületeket az esélyegyenlőségi tárca, noha a hatályos jogszabályok alapján ennek már több mint egy éve meg kellett volna történnie. A minisztérium szerint mindenki hibázott.

A szociális tárca 2010-ig akadálymentesítené a kormányzati felelősségi körbe tartozó, 2013-ig pedig az önkormányzati középületeket – mondta az InfoRádióban az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium főosztályvezetője.

Horváth Péter hozzátette: jelenleg a kormányzati épületek hatvan-, az önkormányzati épületek harminc százaléka akadálymentesített. A hatályos esélyegyenlőségi törvény szerint az akadálymentesítést a fenntartóknak 2005. január elsejéig el kellett volna végezniük.

Horváth Péter közölte: a nyolcéves program első lépcsőjeként az év végéig a megyei jogú városokban és a kerületekben többi között egy-egy általános és középiskolát akadálymentesíteni kell, ehhez rendelkezésre állnak a források.

Vadász Bence Ybl-díjas építészmérnök arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a bejárathoz vezető rámpára van szüksége a fogyatékkal élőknek; a liftek megléte, a vizesblokkok helyiségeinek megfelelő kialakítása legalább ilyen fontos.

Ezen kívül egyes használati-, vagy irodahelységeket is úgy kell kialakítani, hogy ne csak ügyfélként, hanem dolgozóként is használni tudják azokat a mozgássérültek. Mindez csak elhanyagolható mértékben növeli az építési költségeket – tette hozzá Vadász Bence.

Azt Horváth Péter is elismerte, hogy az akadálymentesítettnek mondott épületek sem érhetők el minden fogyatékkal élő számára, ugyanis sok helyen hiányoznak például a látássérültek eligazodását segítő eszközök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×