Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akadálymentesítés: elhalasztva

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő nyolc évben akadálymentesítené a középületeket az esélyegyenlőségi tárca, noha a hatályos jogszabályok alapján ennek már több mint egy éve meg kellett volna történnie. A minisztérium szerint mindenki hibázott.

A szociális tárca 2010-ig akadálymentesítené a kormányzati felelősségi körbe tartozó, 2013-ig pedig az önkormányzati középületeket – mondta az InfoRádióban az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium főosztályvezetője.

Horváth Péter hozzátette: jelenleg a kormányzati épületek hatvan-, az önkormányzati épületek harminc százaléka akadálymentesített. A hatályos esélyegyenlőségi törvény szerint az akadálymentesítést a fenntartóknak 2005. január elsejéig el kellett volna végezniük.

Horváth Péter közölte: a nyolcéves program első lépcsőjeként az év végéig a megyei jogú városokban és a kerületekben többi között egy-egy általános és középiskolát akadálymentesíteni kell, ehhez rendelkezésre állnak a források.

Vadász Bence Ybl-díjas építészmérnök arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a bejárathoz vezető rámpára van szüksége a fogyatékkal élőknek; a liftek megléte, a vizesblokkok helyiségeinek megfelelő kialakítása legalább ilyen fontos.

Ezen kívül egyes használati-, vagy irodahelységeket is úgy kell kialakítani, hogy ne csak ügyfélként, hanem dolgozóként is használni tudják azokat a mozgássérültek. Mindez csak elhanyagolható mértékben növeli az építési költségeket – tette hozzá Vadász Bence.

Azt Horváth Péter is elismerte, hogy az akadálymentesítettnek mondott épületek sem érhetők el minden fogyatékkal élő számára, ugyanis sok helyen hiányoznak például a látássérültek eligazodását segítő eszközök.