Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kispártok szavazóinak jelentős része városi értelmiségi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A biztos pártválasztó szavazók 5 százaléka az SZDSZ-re, 2-3 százaléka az MDF-re voksolna - derül ki a Tárki felméréséből.

A közvélemény-kutatása szerint az MDF és az SZDSZ szavazói főként budapestiek, a fórum támogatói között sok a nő.

Sík Endre, a cég munkatársa az InfoRádióban azt mondta, hogy a szavazási hajlam az SZDSZ-esek körében jóval magasabb, mint a másik pártnál.

Az MDF-es szavazók másodlagos preferenciáját magasan a Fidesz vezeti. A szabad demokrata szimpatizánsoknál viszont a két nagy párt egyensúlyban van.

Az elkötelezett SZDSZ-esek ugyanolyan arányban várnak Fidesz-győzelmet, mint szocialista sikert

Az SZDSZ esetében nem meglepő, hogy szavazóik többsége nagyvárosi, azon belül is budapesti. A Tárki viszont most ugyanezt mérte az MDF-nél is.

A Szonda Ipsos ezzel szemben az MDF szavazóbázisát a vidéki nagyvárosokban találta meg. Eltérést mérteka két kisebb párt szimpatizánsainak életkorában is: az MDF-esek idősebbek, a liberálisok között viszont ritka a 60 év feletti.

A két kisebb parlamenti pártra vonatkozó vizsgálatból az is kiderül, hogy a szabad demokratákat inkább a felsőfokú végzettségűek, a szellemi tevékenységet végző vezető beosztásúak kedvelik.

A cég kutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az MDF szavazóbázisa ennél nehezebben rajzolható meg. Köztük is sok magas beosztású értelmiségi van. Jellemzően idősebbek és inkább a vidéki nagyvárosokban élnek.

Závecz Tibor elmondta: a szabad demokrata szavazók egyharmada nem választ másik pártot. Harmaduk az MSZP-re szavazna, a maradék 30 százalék pedig a jobboldali pártok közül választ.

Az MDF-esek 40 százalékának nincs másodlagos pártpreferenciája, 30 százalékuk a Fideszre szavazna.