eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A kispártok szavazóinak jelentős része városi értelmiségi

A biztos pártválasztó szavazók 5 százaléka az SZDSZ-re, 2-3 százaléka az MDF-re voksolna - derül ki a Tárki felméréséből.

A közvélemény-kutatása szerint az MDF és az SZDSZ szavazói főként budapestiek, a fórum támogatói között sok a nő.

Sík Endre, a cég munkatársa az InfoRádióban azt mondta, hogy a szavazási hajlam az SZDSZ-esek körében jóval magasabb, mint a másik pártnál.

Az MDF-es szavazók másodlagos preferenciáját magasan a Fidesz vezeti. A szabad demokrata szimpatizánsoknál viszont a két nagy párt egyensúlyban van.

Az elkötelezett SZDSZ-esek ugyanolyan arányban várnak Fidesz-győzelmet, mint szocialista sikert

Az SZDSZ esetében nem meglepő, hogy szavazóik többsége nagyvárosi, azon belül is budapesti. A Tárki viszont most ugyanezt mérte az MDF-nél is.

A Szonda Ipsos ezzel szemben az MDF szavazóbázisát a vidéki nagyvárosokban találta meg. Eltérést mérteka két kisebb párt szimpatizánsainak életkorában is: az MDF-esek idősebbek, a liberálisok között viszont ritka a 60 év feletti.

A két kisebb parlamenti pártra vonatkozó vizsgálatból az is kiderül, hogy a szabad demokratákat inkább a felsőfokú végzettségűek, a szellemi tevékenységet végző vezető beosztásúak kedvelik.

A cég kutatási igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az MDF szavazóbázisa ennél nehezebben rajzolható meg. Köztük is sok magas beosztású értelmiségi van. Jellemzően idősebbek és inkább a vidéki nagyvárosokban élnek.

Závecz Tibor elmondta: a szabad demokrata szavazók egyharmada nem választ másik pártot. Harmaduk az MSZP-re szavazna, a maradék 30 százalék pedig a jobboldali pártok közül választ.

Az MDF-esek 40 százalékának nincs másodlagos pártpreferenciája, 30 százalékuk a Fideszre szavazna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×