eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kilencven külképviseleten lehet voksolni

Kilencven külképviseleten szavazhatnak az országgyűlési választásokon a külföldön élő vagy tartózkodó magyar állampolgárok.

A külképviseleti szavazás első fordulója április 1-jén és 2-án, a második forduló pedig 22-én és 23-án lesz.

A külföldi voksolás feltétele, hogy az állampolgár ezt előzetesen bejelentse az illetékes jegyzőnek és szerepeljen a külképviselet szavazólistáján – mondta az InfoRádióban a Külügyminisztérium szóvivője.

A külképviseleteken is csak azok szavazhatnak, akik szerepelnek a szavazólistán, azaz voksolásra jogosultak.

Az első fordulóban a magyarországi voksolás előtt egy héttel lesz. Erre azért van szükség, mert a szavazatokat itthon számolják meg.

Azokat a lezárt urnákban hozzák Magyarországra, a szavazócédulákat pedig a borítékban juttatják el az adott választókerületbe – mondta Polgár Viktor.

Mivel a második forduló sokkal egyszerűbb, ekkor például már nem voksolunk listákra, ezért elegendő, ha egy nappal a hazai előtt tartják a külképviseleti szavazást.

Az amerikai kontinensen még egy nappal korábban kezdődik a voksolás, az időeltolódás miatt. Így mire Magyarországon lezárják az urnákat, már a világ többi pontján is befejeződik a szavazás.

Az európai parlamenti választáson 2004-ben még csak a nagykövetségeken lehetett voksolni. Idén már a főkonzulátuson is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×