Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tizenharmadik havi bér: elégedetlenek a közalkalmazottak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kapta meg a 13. havi bérét az a körülbelül 25 ezer köztisztviselő és közalkalmazott, akinek megszűnt a munkaviszonya az év vége előtt --- tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Árva János azt mondta, fontolgatják, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak emiatt. A Pénzügyminisztérium szerint mindenki megkapta a pénzét.

Árva János elmondta: az elégedetlenség oka az, hogy akik 2005-ben nem dolgozták végig a 12 hónapot az adott közigazgatási vagy közszféra intézménynél, azok nem részesültek a 13. havi illetményben.

Árva János szerint a szakszervezet fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, mérlegelni kell azonban, hogy sok közintézmény méltányossági alapon átutalta az időarányos 13. havi bért. Hozzátette, közel 25 ezer dolgozó nem kapta meg a pótbért, ami körülbelül 2 milliárd forint hiányt jelent.

A Pénzügyminisztérium szerint minden érintett megkapta a 13. havi bérét. Kőszegi Márk a tárca sajtóosztályának helyettes vezetője az InfoRádiónak elmondta, azok, akik január elsején munkaviszonnyal rendelkeztek, nulladik havi bért kaptak, akik pedig ez után lettek köztisztviselők vagy közalkalmazottak, idén január 16-án megkapták a 13. havi teljes bérüket.

Hozzátette, az is megkapta a héten a kiegészítő bérét, aki 2005. január elsején 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadságon, GYESen, vagy GYED-en volt.

A tavaly novemberben elfogadott zárszámadási törvény értelmében a 2006-os évre vonatkozóan csak azokat illeti meg teljes 13. havi bér, akik egész évben munkaviszonyban állnak, akik idén kilépnek a közszférából, de legalább 3 hónapot dolgoznak, időarányos pótfizetést kapnak jövőre.