Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: a választás az első fordulóban eldől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány elnöke szerint április 9-én eldőlhet a választás. Stumpf István az InfoRádióban azt mondta: a rendszerváltás óta eltelt időszak legfontosabb választása lesz a mostani.

Bár 2002 óta folyamatosan kampány van, a politológus szerint a következő időszak még intenzívebb lesz.

Szerinte mindét nagy pártnak határozott forgatókönyve van arról, hogyan töltse ki az időt a választásokig.

A volt kancelláriaminiszter azt mondta: bár a Fidesz hamarabb kezdte a kampányt idén, és pontosabb menetrendje is van, az eredmény attól függ, hogy mostantól ki tudja üzeneteit jobban eljuttatni a választókhoz.

A pártok két csoportra koncentrálnak: saját szavazóbázisukra, és a még bizonytalan szavazókra.

Stumpf István arra számít: idén alacsonyabb lesz a választási részvétel, mint 2002-ben. A kampány viszont a jelenleginél már nem lesz durvább.

Úgy látja, új arcok is megjelennek a választási küzdelemben, és nem csak a két nagy párt vezető politikusa lesz reflektorfényben. A kampány a végső periódusban fog különösen kiéleződni, amikor különösen nagy jelentősége lesz Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitájának.

Stumpf István szerint ez lesz a legfontosabb választás a rendszerváltás óta. A következő kormány előtt ugyanis igen nagy feladatok állnak: a versenyképesség és a kohézió összeegyeztetése.

A politológus azt mondta: nincs jelentősége annak, hogy húsvét a két forduló közé esik. A választás ugyanis az első fordulóban eldől.