Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bence: bizonyos tekintetben a Fidesz \"baloldalibb\" az MSZP-nél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mostani kampányban először van igazán szó olyan dolgokról, amelyek minden demokráciában napirenden vannak a választások idején. Alapvetően a Fidesz irányváltásának köszönhetően most nem elsősorban arról lesz szó, hogy ki a magyar és ki a még magyarabb - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Bence György filozófus.

Bence György szerint a kettős népszavazás után a Fidesz eléggé egyértelmű fordulatot tett.

A párt álláspontja az lett, hogy a határon túli magyarokkal, a nemzetépítéssel és nemzetegyesítéssel kapcsolatos kérdések nem vesztették el érvényüket, de ezekkel majd igazán akkor tud a magyar nép foglalkozni, ha egy kicsit jobban él – tette hozzá.

A filozófus szerint most elsősorban adókról, munkahelyekről, költségvetésről, vállalkozásokról van szó, vagyis nem szimbolikus vagy ideológiai, hanem gyakorlati dolgokról. Ezen a téren eléggé markáns különbségek bontakoztak ki, amellett, hogy mindenki a piacgazdaság híve.

Az MSZP álláspontja az, hogy végre kell hajtani azokat a nagy reformokat, amelyeket mindenki „tologat”. Ennek azonban nagyon súlyos jóléti vonzatai vannak, amit sok apró könnyítéssel, támogatással, „szegénypolitikával” ellensúlyoznának egyes csoportok számára – tette hozzá.

Ez nem klasszikus baloldali megoldás, hanem egy piacpárti koncepció szegénypolitikával enyhítve – vélekedett Bence György.

A filozófus szerint a Fidesznek szintén megszorításokban kell gondolkodnia.

Ezt, persze, „nem köti teljes részletességgel a választók orrára”, csakúgy, mint a szocialisták, mert nem akarja elveszteni a választásokat – tette hozzá.

Bence György úgy vélekedett, hogy a Fidesznek elég markáns kereszténydemokrata koncepciója van: mindenütt megszorítás, kivéve a családoknál, amelyek még plusztámogatásra is számíthatnak, és ehhez járul még az ideológiai körítés.

Ha a baloldaliságot pusztán abban az értelmében tekintjük, hogy melyik párt az, amely szociális megfontolások alapján korrigálni akarja a piac működését, akkor azt lehet mondani, hogy ebben a tekintetben most a Fidesz a „baloldalibb”. Ez azonban nem olyan „gyilkos kritika”, amely túlzottan elrémisztené a közönséget – mondta.