eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A reform nem egyenlő a megszorítással

A TÁRKI elnöke szerint esélyteremtő államot kell építeni. Kolosi Tamás azt mondja, a költségvetési hiány miatt a választások után mindenképpen hozzá kell látni a nagy ellátórendszerek átalakításához. A szociológus az InfoRádióban rámutatott: a változások megszorítások nélkül is véghezvihetők, bár a politika gyakran szeret elvonni.

Bár 2005-ben tovább csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, Magyarországon ma 1 millió ember még mindig szegénységben él, 300 ezer pedig nyomorog - mondta el Kolosi Tamás.

Az elnök szerint a "mélyszegénységben" élők százezrein kizárólag állami juttatásokkal lehet segíteni, ami pusztán a gazdasági racionalitás szempontjából kidobott pénz, de humanitárius megközelítésben közel sem az.

A megoldás az esélyteremtő államban keresendő, amely nem kompenzációval, hanem a kitörés lehetőségének megteremtésével kíván politizálni - véli Kolosi Tamás, hangsúlyozva, hogy a költségvetés rendbetétele nem feltétlenül jelent megszorításokat, hiszen a nagy ellátórendszerek nemcsak pénzszűkében vannak, hanem pazarolnak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×