Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország nem aggódik a madárinfluenza miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nincs szükség új intézkedésre Magyarországon a madárinfluenza elleni védekezésben - mondta Batiz András kormányszóvivő. Korábban az országos tiszti főorvos azt közölte, hogy nem kell utazási korlátozásokat bevezetni a törökországi megbetegedések miatt.

Batiz András kormányszóvivő azt mondta, hogy Magyarországon eddig még nem diagnosztázáltak madárinfluenzát, ezért nincs szükség új óvintézkedésekre.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerdán ad tájékoztatást a vírussal összefüggő ügyekről - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy Romániából és Törökországból, ahol a mintákból kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes vírustörzsét, már régóta tilos a szárnyasok importja.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint nem kell utazási korlátozást bevezetni a törökországi megbetegedések miatt.

Közölte: azt javasolják a Törökországba utazóknak, hogy ne érintkezzenek a szárnyasokkal.

Bujdosó László kérdésre válaszolva azt mondta: a Törökországból Németországba tartó vendégmunkások és a kamionforgalom nem jelent többlet kockázatot a lakosság számára, de állategészségügyi szempontból a tranzitforgalom kérdéseket vethet fel.

Polgár Viktor külügyi szóvivő szerint az óvintézkedések megegyeznek a korábban a Laoszba, Indonéziába, Vietnámba és Kambodzsába utazók számára megfogalmazottakkal.

Ezeknek megfelelően a tárca azt javasolja, hogy a turisták ezekben az országokban tartózkodjanak a csirke- és kacsahús vagy vér felhasználásával készített ételek fogyasztásától.

Törökországban közben újabb madárinfluenza-fertőzésről számoltak be az egészségügyi hatóságok. A CNN hírtelevízió török csatornájának közlése szerint az újabb megbetegedés az ország középső részén történt.

A török egészségügyi miniszter hétfőn közölte: a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusával öt újabb ember fertőződött meg az ország négy különböző tartományában.

Az Egészségügyi Világszervezet törökországi helyzetet vizsgáló bizottsága szerint a madárinfluenza valamennyi áldozata közvetlenül a szárnyasoktól kapta el a betegséget az országban.