Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar kormány ismét távolmarad a világgazdasági fórumtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kölcsönből fedezi a diákhitelkötvény visszafizetését a Diákhitel Központ. Az Országgyűlés továbbra sem foglalkozik a kisebbségek parlamenti képviseletével. Megint nem képviselteti magát a magyar kormány a davosi világgazdasági fórumon. Hosszú évek óta a tavalyi volt a legsikeresebb év a magyar turizmusban. A reggeli lapokból szemléztünk.

A Magyar Nemzet szerint főként kölcsönből törleszti a Diákhitel Központ azt a 41 milliárd forintot, amelyet az első diákhitelkötvény megvásárlóinak kell visszafizetniük. A már diplomás hallgatók törlesztőrészletei egyelőre nem fedezik a költségeket, így a korábbi adósságokra újabb hiteleket kell felvenni.

Járni jár, de nem jut – írja a Népszabadság a kisebbségek parlamenti képviseletéről. A lap szerint az Országgyűlés nem mutat hajlandóságot, hogy bepótolja több mint tízéves mulasztását. A törvényhozók mindeddig nem gondoskodtak arról, hogy a kisebbségek kedvezményes mandátumhoz jussanak az Országgyűlésben. Az Alkotmánybíróság ezt a legrégebben meglévő alkotmányos mulasztásként tartja számon. A Köztársasági Elnöki Hivatal ezzel szemben úgy látja: a kisebbségek parlamenti képviseletének hiánya nem okoz alkotmányos mulasztást.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a január 25–29. között megrendezendő davosi világgazdasági fórumtól várja a világkereskedelmi tárgyalások továbblendítését. A magyar kormány képviseletében nem lesz résztvevője a davosi világgazdasági fórumnak. Batiz András kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy a davosi tanácskozássorozat alatt rendezik meg a magyar–horvát közös kormányülést.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a turizmus 1998 óta a legsikeresebb évet zárta, becslések szerint 2005 végére az összesített vendégéjszakák száma túllépte a 19 milliós határt. Bár a statisztika stabil – robusztusnak semmiképpen sem nevezhető – növekedést mutat az idegenforgalomban, a jó helyzet szinte csak a fővárosra korlátozódik. Sem a falusi, sem a wellness-turizmus nem zárt különösebben jó évet – írja a lap.