Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább gyűrűzik a kórházbotrány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fegyelmi eljárást indított az Országos Gyógyintézeti Központ gazdasági igazgatója ellen az Egészségügyi Minisztérium. A héten kiderült, hogy az intézmény több mint egymilliárd forintos adósságot halmozott fel. Az intézmény vezetője akkor az InfoRádiónak ezt a nem megfelelő finanszírozással indokolta.

A fegyelmi eljárás idejére felmentette a munkavégzés alól az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) gazdasági igazgatóját az egészségügyi miniszter. Rácz Jenő szerint egy rutinellenőrzés nyomán döntött a tárca a vizsgálat folytatása mellett.

A miniszter a vizsgálat végén dönt majd arról, hogy felmentik-e állásából Kálmán Zoltánt.

Korábban a Kincstári Biztosi Iroda vezetője az InfoRádióban azt mondta, hogy az OGYK tartozása a november 25-i állapot szerint 1 milliárd 18 millió forint volt, amelyből 215 millió forint járt le.

Forgách Péter szerint január közepéig kiderül, kell-e kincstári biztost küldeni az Országos Gyógyintézeti Központhoz.

A törvény szerint, ha egy intézmény lejárt, 60 napon túli tartozása meghaladja az 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetési előirányzata 3,5 százalékát, akkor kincstári biztost kell kirendelni.

Vályi-Nagy István, az Országos Gyógyintézeti Központ vezetője az InfoRádióban elmondta: a finanszírozás, illetve annak korlátozása miatt gyűlt fel a kórház adósságállománya.

A kórház országos intézményként nem küldheti tovább a más kórházból érkező betegeket, így egyfajta „kórházi túltermelés” alakul ki, amelyet nem követ a finanszírozás – hangsúlyozta a kórházi vezető.