Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kábeltévék - az előfizető diktálhat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kábeltelevízió szolgáltatók csak akkor változtathatnak csomagjaik tartalmán és árain, ha ahhoz az előfizetők hozzájárultak - mondta az InfoRádiónak Kovács Anita, a Gazdasági Versenyhivatal irodavezetője.

A kábeltelevíziós hálózat üzemeltetése csak akkor gazdaságos, ha nagyszámú, koncentráltan elhelyezkedő előfizetővel számolhat egy cég, ezért egy meglévő hálózat mellett nem létesítenek másikat – hangsúlyozta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársa.

Kovács Anita elmondta: a versenyhivatal akkor avatkozik be, ha a szolgáltató visszaél monopolhelyzetével, például úgy, hogy az előfizetési díjakat túlzottan magasan állapítja meg, vagy a programcsomagot indokolatlanul, az előfizetők számára előnytelenül módosítja. Ezek miatt néhány kábelszolgáltatót már elmarasztalt a GVH – tette hozzá.

A versenyhivatal munkatársa az InfoRádióban közölte: egy kábelszolgáltató programcsomagot csak úgy módosíthat, ha előzetesen megkérdezi erről az előfizetőket.

A díjmegállapítás során a szolgáltatónak vagy lehetővé kell tennie a áraira vonatkozó számításai megismerését; vagy pedig azt, hogy a megrendelő felszólalhasson a díj módosítása ellen.

Ha az előfizető kifogást emel a díjak módosítása ellen, a szolgáltató csak akkor emelheti az árait, ha a kifogást a bíróság előtt megtámadja, és győz a perben.