Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A MOL szerint Magyarország kiszolgáltatott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európában Magyarország energiaellátása a legkiszolgáltatottabb - mondta a közszolgálati televízióban a MOL Rt. elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt megerősítette a gáznyomás helyreállásáról szóló hírt, de hangsúlyozta, hogy a válságnak még nincs vége.

A MOL Rt. elnök-vezérigazgatója a közszolgálati televízióban közölte: hétfő este kétszer ellenőrizték a nyomást a vezetékben, és a második méréskor már megfelelő volt a gáz mennyisége.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy hétfőn a MOL Rt. 61 millió köbméter gázt értékesített, és a keresletet 79 millió köbméterig tudta volna kielégíteni. Úgy fogalmazott: a nyomás helyreállítását követően ma még korai lenne kijelenteni, hogy a helyzet normalizálódott.

A MOL Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt napok történései rávilágítottak arra, hogy Európában nincs Magyarországnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő állam, mert az energiaellátásnak nagyon nagy része származik a gázból, és gyakorlatilag ennek 90 százaléka Oroszországból érkezik. Ennek az energiaforrásnak jelenleg nincs semmilyen alternatívája.

Hangsúlyozta: a pillanatnyi veszély elmúlt, de egy elhúzódó orosz-ukrán vita esetén arra is fel kell készülni, hogy a nyári készletfeltöltéskor problémák adódhatnak. Hernádi Zsolt azt mondta: Magyarországon még mindig él az a tévhit, hogy a gáz olcsó energiaforrás. A MOL Rt. elnök-vezérigazgatója úgy vélte: kormányzati felelősség annak eldöntése, hogy mi történjen, ha ellátási problémák vannak, miközben a lakosság 90 százaléka gázzal fűt.