Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz százalékkal emelkednek 2006-ban a BKV tarifái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átlagosan tíz százalékkal drágulnak január elsejétől a BKV tarifái, év közben viszont nem lesz újabb emelés. 2006-ban az ideinél hat százalékkal kell többet fizetni a vízért, a csatornahasználatért és a szemétszállításért.

A fővárosi közgyűlés még november végén határozott a budapesti közműdíjak és a BKV tarifák emeléséről. A döntés értelmében 2006-ban átlagosan 10 százalékkal drágul a tömegközlekedés. A vonaljegy január elsejétől 185 forintba kerül, a felnőtt havi bérletért 6900 forintot, a tanuló- és nyugdíjasbérletért pedig 2600 forintot kell fizetni. A korábbi évektől eltérően 2006-ban nem lesz év közbeni tarifaemelés.

Kisebb, de az inflációt meghaladó mértékben, azaz csaknem hat százalékkal drágul több közszolgáltatás díja. Ezek közé tartozik a víz és a csatornadíj, valamint a szemétszállítás tarifája. Ilyen mértékben növekszik a tarifája a szennyvízszippantásnak is.

Összesen 4,2 százalékkal kellene 2006-ban többet fizetni a kéményseprésért, ám ebben a szektorban csökken a szolgáltatásárt fizetendő áfa, ami azt eredményezi, hogy gyakorlatilag ugyanannyi marad a fizetendő összeg, mint 2005-ben.

A fővárosi közgyűlés úgy döntött, hogy egyelőre nem emeli a lakossági távfűtés díját, Vajda Pál főpolgármester-helyettes pedig az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint a jelenlegi díjszabás marad 2007 elejéig.

A díjak mellett megemelte a közgyűlés a rezsitámogatási keretet is, az idei majdnem másfél milliárd forintnál 250 millió forinttal többet fordítanak erre a célra a következő évben. Egy rászoruló család eszerint csaknem 40 ezer forintos távfűtési, valamint 30 ezer forintos víz-, csatorna- és szemétdíj-kompenzációra jogosult.