eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Taktikát vált Tony Blair?

A brit The Independent napilap úgy tudja, hogy Nagy-Britannia engedményeket tesz az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott közép-európai országoknak a várhatóan szerdán benyújtandó költségvetési tervezetben. A lap szerint Tony Blair brit kormányfő ezzel a lépéssel szeretné elszigetelni legfőbb ellenlábasát, Franciaországot.

Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia véglegesen lemondana a neki két évtizede járó visszatérítés egy részéről és engedményeket tenne a tavaly csatlakozott volt szocialista országoknak – értesült a The Independent. A brit napilap szerint London ezzel a lépéssel próbálja meg elszigetelni egyik legfőbb ellenlábasát, Párizst.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt ugyanis Franciaország leplezett fenyegetést tett közzé, mely szerint a 2007-2013-mas költségvetés hiányában megakadályozza az Európai Unió további bővítését.

A két ország közötti egyik leglényegesebb vitapont az a brit javaslat, mely szerint 2008-2009 környékén felülvizsgálnák a költségvetést, azon belül is a legtöbb vitát kiváltó közös agrárpolitikai fejezetet.

A The Independent szerint Tony Blair taktikát váltott és az eddigi kétfrontos (Franciaország és újonnan csatlakozott államok) harc helyett az eredeti javaslathoz képest engedményeket tenne a közép-európai országoknak.

„Úgy véljük, az új tagállamok fokozatosan belátják majd, hogy az ő érdekük is még a héten megegyezni az új költségvetésről. Ha ez most nem sikerül, akkor lehet, hogy sokáig várniuk kell majd rá” – fogalmazott a lapnak egy neve elhallgatását kérő brit forrás.

A brit lap úgy véli, amennyiben a közép-európai országokat sikerül Nagy-Britanniának maga mellé állítania, akkor jó esély mutatkozik a költségvetés elfogadására.

Az Európai Parlament legfőbb frakcióinak vezetői Strasbourgban figyelmeztették a tagállamokat, hogy nem hajlandók bármilyen költségvetési megállapodást elfogadni.

A frakciók szerint olyan egyezségre van szükség, amely az Európai Parlament álláspontját is figyelembe veszi.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×