Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor szerint hitelességi verseny folyik a két nagy párt között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hitelességi versenynek nevezte Török Gábor politológus a két nagy párt versengését az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemző szerint elképzelhető, hogy a 2006-os választások végeredményét a kispártok döntik el.

A politológus úgy vélekedett, hogy az őszi történések azt mutatják: a Fidesz azt a politikát folytatja, amelyet 1998-ban alkalmazott, illetve amellyel az MSZP 2002-ben megnyerte a választásokat.

Nem eltérő álláspontok versenyeznek, a kérdés az, hogy alapvetően ki csinálja jobban ugyanazt. Ennek a legszebb példája az áramár ügyében kibontakozott licitálás – tette hozzá.

Török Gábor szerint a két nagy párt között közvélemény-kutatásokra alapozott verseny folyik, és mivel a lakosság többség a kérdések jelentős részében egyetért, egyik politikai erő sem kockáztatja meg, hogy a kisebbségi álláspontot képviselje.

Egyik párt sem próbálja meg elmagyarázni, hogy miért nem lehet, vagy kell megtenni azt, amit a másik javasol, helyette megpróbálnak az ígéretre rákontrázni. A különbség csak a retorikában van – tette hozzá.

A politológus szerint a retorikában egyszerre jelenik meg az adott párt hitelességének bizonyítása és a másik politikai erő lejáratása.

Török Gábor úgy vélekedett, hogy „előbb beköszöntött a kétpárti verseny, mint a kétpártrendszer”.

Hozzátette: könnyen lehet, hogy a 2006-os választásokat a kispártok parlamenti bejutása dönti el.

Az eddigi választásokból nagy valószínűséggel megállapítható, hogy 50-80 olyan körzet van, amelyben az egyik nagy parlamenti pártnak nincs esélye nyerni – mondta Török Gábor.