Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz gyermeket vihetnek Romániába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román kormányon múlik,hogy mi lesz azokkal a román állampolgárságú, de Magyarországon nevelkedő gyerekekkel, akiket édesanyjuk magyar kórházban szült meg, és itt hagyott.

Az ügyben az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért elnöke a parlament emberi jogi bizottságához fordult.

Szászfalvi László, a bizottság fideszes elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az ügyben nem illetékesek, de mindent megtesznek azért, hogy a kérdést megnyugtatóan sikerüljön rendezni. A politikus ugyanakkor kiemelte: a román vezetés akaratán múlik, mi lesz a gyerekekekkel.

A román állampolgárságú anyáktól Magyarországon született, és „itt felejtett” gyermekek hiába kerülnek állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz, nincs magyar állampolgárságuk, és egy 1959-es nemzetközi szerződés alapján a román állampolgárságú szülő elviheti gyermekét az országból.

Romániában tavaly hatályba lépett az a törvény, amely kimondja, hogy a román állampolgárságú, kísérő nélküli kiskorúakat haza kell vinni Romániába.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi főosztályvezetője azt mondta az InfoRádióban: hivatalosan nem kaptak értesítést a román hatóságoktól.

Gáspár Károly ugyanakkor kiemelte: a nevelőintézetek jelezték a tárcának, hogy Bukarest elviszi a román állampolgárságú gyerekeket.

Korábban Szilágyi Júlia, az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért elnöke azt közölte az InfoRádióval: jelenleg mintegy 50 gyermek szerepel azon a listán, akiket Romániába vinnének a bukaresti illetékesek, ám szerinte több százra tehető az ilyen kiskorúak száma.