eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Több száz gyermeket vihetnek Romániába

A román kormányon múlik,hogy mi lesz azokkal a román állampolgárságú, de Magyarországon nevelkedő gyerekekkel, akiket édesanyjuk magyar kórházban szült meg, és itt hagyott.

Az ügyben az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért elnöke a parlament emberi jogi bizottságához fordult.

Szászfalvi László, a bizottság fideszes elnöke az InfoRádiónak azt mondta: az ügyben nem illetékesek, de mindent megtesznek azért, hogy a kérdést megnyugtatóan sikerüljön rendezni. A politikus ugyanakkor kiemelte: a román vezetés akaratán múlik, mi lesz a gyerekekekkel.

A román állampolgárságú anyáktól Magyarországon született, és „itt felejtett” gyermekek hiába kerülnek állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz, nincs magyar állampolgárságuk, és egy 1959-es nemzetközi szerződés alapján a román állampolgárságú szülő elviheti gyermekét az országból.

Romániában tavaly hatályba lépett az a törvény, amely kimondja, hogy a román állampolgárságú, kísérő nélküli kiskorúakat haza kell vinni Romániába.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi főosztályvezetője azt mondta az InfoRádióban: hivatalosan nem kaptak értesítést a román hatóságoktól.

Gáspár Károly ugyanakkor kiemelte: a nevelőintézetek jelezték a tárcának, hogy Bukarest elviszi a román állampolgárságú gyerekeket.

Korábban Szilágyi Júlia, az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért elnöke azt közölte az InfoRádióval: jelenleg mintegy 50 gyermek szerepel azon a listán, akiket Romániába vinnének a bukaresti illetékesek, ám szerinte több százra tehető az ilyen kiskorúak száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×