eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendhagyó az idei karácsony

Rendhagyó az idei karácsony

Idén december 24-én délelőtt adventi miséket, délután és este pedig már a karácsonyt fogják megünnepelni a templomokban, ami ritkán fordul elő ezen a napon.

„Karácsonyt sokan azt gondolják, hogy december 24-én ünnepeljük, holott igazság szerint karácsony napja december 25-én van” 

–  mondta Monostori László, a Szent Margit plébánia papja az InfoRádiónak.

Azt is elmesélte, a legnagyobb ünnepeknek előestéjük is van, ezért előző este már elkezdték az ünneplést. A karácsony megünneplése egyben Jézus Krisztus születésnapjának a megünneplése, bár megközelítőleg sem tudjuk, hogy pontos mikor is született meg Jézus, ez csak később a 4. századtól alakult ki – mondta Monostori.

A karácsonyi ünnep alapvetően egy pogány ünnepből ered, ugyanis nem sokkal a téli napforduló után tartják, amikor a nappalok egyre  világosabbak lesznek. Az ókori Rómában és máshol a világban ilyenkor ünnepelték a „legyőzhetetlen napot” és ezt a pogány ünnepet „keresztelték meg” a Krisztus-követők, hogy a világosság maga Jézus – mondta Monostori László.

Kifejtette,  idén a karácsony különleges lesz, mivel a lehető legrövidebb volt az adventi időszak, (az utolsó adventi vasárnap mindig a 25-e előtti vasárnap, amely viszont idén 24-ére esik) így december 24-én délelőtt adventi miséket,  délután és este pedig a karácsonyi szertartásokat fognak megtartani. A délutáni órákban pásztorjátékok is lesznek – például az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol délután négykor 50 gyerek elődsásával  elevenedik meg a pásztorjáték.

Este tizenegykor nyílnak meg újra a templomok, majd elkezdődnek az éjféli szentmisék, amiket  a német nyelvterületektől vagy Közép-Európától eltérően  a világon máshol éjszakai miséknek hívnak. 

Érdekesség, hogy például Ferenc Pápa  a Vatikánban sem éjfélkor, hanem már korábban, este tízkor szokta megkezdeni az ünnepi szentmisét” 

– tette hozzá. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×