eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Honnan ered a karácsonyfa-állítás?

Honnan ered a karácsonyfa-állítás?

A karácsonyi fenyőállítás az észak-német protestáns családoktól indult, de alig néhány évtized alatt elterjedt Ausztriában és a magyar vidékeken is - mondta az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Fónagy Zoltán, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A karácsony ünneplésében eredetileg a vallási jelleg dominált, ami csak a XVIII. század végére gyengült, akkor vette át a szerepét a családi jellege – mondta az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa. Fónagy Zoltán a karácsonyfa-állítás eredetéről is beszélt.

„Közép-Európában a protestáns, észak-német vidéken jegyezték fel először ezt a szokást. A közelünkbe, Bécsbe a XIX. század elején került, valószínűleg olyan feleségek révén, akik a Habsburg-birodalom elitjébe házasodtak Németországból. 1814-ben a császár öccsének, a tehetséges és híres hadvezérnek Károly főhercegnek a felesége – szintén németországi evangélikus hercegnő - állított karácsonyfát, az ünnepségen résztvevő Ferenc császárnak annyira megtetszett a hangulata, hogy a következő évben a Burgban is állíttatott karácsonyfát.”

Fónagy Zoltán kiemelte, ezzel elfogadtatta a katolikus államvallású birodalomban, levette a gyanússág és a protestáns bélyeget a szokásról, amely aztán Bécsben nagyon gyorsan elterjedt.

„A következő évtizedben Magyarországra is átterjedt. Elsősorban a német többségű városokban jelent meg, ahol egyébként is jellemző volt, hogy a bécsi szokásokat hamar átveszik” - tette hozzá.

 A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják december 26-án, kedden, este hét órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×