Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdő Péter börtönben karácsonyozott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Színháztermében azt a rendhagyónak mondható szentmisét, amelyet az intézetben dolgozóknak és a fogvatartottnak celebrált Erdő Péter bíboros, prímás.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleménye szerint nagy hagyománya van a börtönökben a fogvatartotti vallásgyakorlásnak, hiszen a rendszerváltás óta rendszeres a lelkészek munkássága a büntetés-végrehajtási intézetekben. Amellett, hogy jogszabály adta lehetőség a szabad vallásgyakorlás, az intézeteknek is fontos, hogy az elítéltek élhessenek is e jogukkal. A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára, hiszen a falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Ez az időszak a szabad életben is nagy kihívást jelent a magányos embereknek, a börtönben pedig még fokozottabb. Részben emiatt is a börtönökben évről évre nagy figyelmet fordítanak az adventi időszakban rendezett programokra, eseményekre úgy, hogy az intézetben dolgozó reintegrációs tisztek, pszichológusok, lelkészek, de adott esetben a felügyelők is igyekeznek színesebbé, meghittebbé tenni a falakon belül töltött ünnepeket. Jellemző programok az ünnepi gyertyagyújtás, az istentiszteletek és egyéb vallási programok, a különböző szellemi vetélkedők, sakkversenyek, asztalitenisz-bajnokságok.

A Venyige utcai objektumban megtartott ünnepi szentmisén a száz megjelent fogvatartott mellett az intézet kollégái is részt vettek. Idén a misét Sillye Jenő római katolikus zenész ünnepi gitáros énekei is színesítették.

voros kereszt aadomany ok-3

Szinte minden börtönben a fogvatartottak adományokat gyűjtenek, hogy ezzel is segítsék az arra rászoruló szervezeteket, óvodákat, gyermekotthonokat. A fogvatartottak mellett a parancsnokság munkatársai is gyűjtöttek az alapítványoknak és civil szervezeteknek. Idén közel egy tonnányi adomány gyűlt össze: tartós élelmiszerek, ruhák, játékok – közte 100 darab Jenga fajáték –, de gyümölcs, édesség is jut az arra rászorulók asztalára. Az adományokat a Magyar Vöröskereszt szervezete kapta.