eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Csoki és alkohol - ennyi még nem ellenség

Csoki és alkohol - ennyi még nem ellenség

Antioxidánsok - ez a közös a csokoládéban és a vörösborban. A karácsonyi előtti céges, baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján szólt a Magyar Kardiológusok Társasága az élettani hatásaikról. Felhívják a figyelmet, hogy a magas kakaótartalmú fekete csoki és a vörösbor érvédő hatását kutatások igazolják, fogyasztásuk ajánlott, de mértékkel.

Karácsony előtt mindenhol ünnepelnek, leginkább finom falatokkal és alkohollal. Céges és baráti összejöveteleket rendeznek, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, eszik és iszik. Sokan lelkiismeretfurdalás közepette, ha nem a plusz kilók miatt fáj a fejük, biztos: az egészségük látja kárát a dőzsölésnek - olvasható a Magyar Kardiológusok Társasága közleményében.

Csoki és alkohol - ennyi még nem ellenség

"A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt kiderült, a vérnyomást is. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládé jelentősen növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát.

Kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket.

A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, amely szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség.

A sok százmillió dollárokért kidolgozott szívelégtelenséget javító készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott csodaszert, a kakaóból készült csokoládét—mondta Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője.

Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét - tette hozzá a kardiológus, aki azért óva intett attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsuk magunkat és beszélt az alkohol esetleges pozitív hatásáról is.

Csoki és alkohol - ennyi még nem ellenség

"Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat igazolta, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják."

Sienna városának orvosegyetemén azt vizsgálták, hogy egy kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy a kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette —hangsúlyozta a szakember, aki szerint a tudományosan ugyan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiségben értendő.

Napi másfél deciliter az elfogadható mennyiség.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×