eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ünnepek alatt továbbra is sláger a halfogyasztás

Az ünnepek alatt továbbra is sláger a halfogyasztás

Az adventi időszakban mintegy 10 ezer tonna ponty fogy el, a választékban azonban számos más fajt is vásárolnak annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest emelkedtek az árak.

Bőséges halkínálattal készülnek a karácsonyra a haltermelők, a piaci árak viszont az elmúlt évhez képest emelkedtek – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke.

Németh István elmondta:

  • az élő pontyot kilogrammonként 890-1200 forint közötti áron lehet megvásárolni,
  • a tisztított filék, pontyszeletek pedig 2000-3000 forintba is kerülhetnek.
  • Egy kilogramm tisztított harcsafilé ára az 5000 forintot is elérheti.
  • Élő busa és a kárász kilogrammonkénti ára 400-500 forint. 
  • Az elmúlt évben az élő ponty kilogrammonkénti ára az 1000 forintot sem haladta meg,
  • míg a szálkamentes harcsa ára 2500-3000 forint között alakult.

A Mahal elnöke elmondta, hogy a kereskedelemben az idén szinte minden faj: egyebek mellett ponty, busa, kárász, csuka, szürkeharcsa és afrikai harcsa is kapható lesz.

Az elnök elmondta, hogy a vásárlók 80 százaléka az ünnepek alatt a pontyot keresi, illetve mind az élő, mind a feldolgozott, szálkamentes szürkeharcsára és az afrikai harcsára is nagy a kereslet. 

A napokban jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy bevezetésével pedig a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől.

A magyarországi édesvízi hal 30-35 százaléka az adventi időszakban fogy el. Az összesen 26 480 hektáros halastavakban évente csaknem 20 ezer tonna halat termelnek, ebből 10-12 ezer tonna az étkezési hal, melynek döntő része – mintegy 10 ezer tonna – a ponty – mondta a Mahal elnöke. Hozzátette, az ágazat édesvízi halakból származó éves árbevétele 12,5 milliárd forint volt, a termelés jövedelmezősége 4 százalék.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×