eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Erős téveszme él a vásárlók fejében

Erős téveszme él a vásárlók fejében

Nem köteles a kereskedő visszavenni a terméket akkor, ha az nem hibás. Egy felmérés szerint azonban a legtöbb üzlet nyújt valamilyen csere- vagy más lehetőséget, ha nem tetszik a megvásárolt áru.

A kereskedőket semmilyen jogszabály nem kötelezi arra, hogy üzletekben (nem webáruházakban) visszavegyenek olyan termékeket, amelyek nem hibásak – mondta el az InfoRádiónak Siklósi Máté, a CP Contact ügyvezetője.

„Egy nagyon erős téveszme kering a magyar vásárlói fejekben, és sokszor az eladókéban is.

Nagyon sokszor hiszik azt, hogy 3 vagy 8 vagy 14 napig a kereskedőnek kötelezettsége visszafizetni a pénzt, ha meggondoljuk magunkat” 

– mondta Siklósi Máté.

Annak ellenére, hogy ez tévedés, a kutatásuk azt mutatja, hogy ezt az igényt a legtöbb üzlet már igyekszik kielégíteni. Így alakulhatott ki az a rendszer, hogy az üzletek - szektoroktól függően - akár 15-30 napig is visszafizetik a pénzt, ha a terméket eredeti állapotában, használatlanul visszaviszik.

Mik számít hibás termék visszavételének? 

  • Webshopoknak a hibás termékeket akkor vissza kell venniük, ha azt egy kicsit is  használták.
  • Az üzleteknél van szavatosság és jótállási kötelezettség is. Ha a termék valamilyen módon nem nyújtja azt, ami elvárható lenne (például nem melegít a mikrohullámú sütő, a cipőnek leválik a talpa, vagy a ruha cipzárja nem jó), akkor szintén kötelesek visszavenni.

Nyugta és csomagolás kell

Siklósi elmondta, hogy az üzlettől függ, hogyan veszi vissza a „nem tetsző” terméket, mivel ebben az esetben a jogszabály nem ír elő semmilyen kötelezettséget. Általánosságban elmondható, hogy nyugtát, számlát, illetve a termék eredeti csomagolását és dokumentációiját is visszakérik, és ezután nyílik arra lehetőség, hogy az árut becseréljék, vagy a vevők levásárolhassák az adott termék árát, vagy akár vissza is fizetik a visszavitt termék árát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×