eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ezen a karácsonyfán röhög mindenki - nézze meg!

Ezen a karácsonyfán röhög mindenki - nézze meg!

Karácsonyfájukat siratják Róma lakosai: a 21 méter magas vörös fenyő, amelynek december végéig kellene ékesítenie a Piazza Veneziát, már az ünnepek előtt elpusztult.

A fenyőfát az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta az olasz fővárosnak, de Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

Egyes feltevések szerint a gyönyörű fenyőfa a szállítás közben sérülhetett meg, ágai szánalmasan csüngenek. Ezért a közösségi oldalakon

egyesek hatalmas vécékeféhez hasonlítják a fát,

mások Spelacchiónak - ütött-kopottnak - nevezték. Spelacchiónak már saját Twitter-oldala is van, mintegy négyezer követővel.

A rómaiak ellenpéldaként hozzák fel a Vatikán karácsonyfáját, a 28 méter magas vörös fenyő Lengyelországból érkezett.

A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet a római karácsonyfa azonnali eltávolítását követeli. "Ez a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára" - írták közleményükben.

Pinuccia Montanari, a római önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa azonban megvédte a fenyőfát, mondván "elegáns és egyszerű" és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

Nem ez az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már tavaly is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. Akkor az önkormányzat megadta magát a nyomásnak, és az utolsó pillanatban ünnepi ruhába öltöztette az "Olaszország legrondább karácsonyfájának tartott fenyőt".

2011-ben Gianni Alemano akkori polgármesternek felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az órás fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak.

2015-ig Rómában két karácsonyfát állítottak fel, az egyiket a Piazza Venezián, a másikat a Colosseum előtt. Virginia Raggi azonban tavaly szakított a hagyománnyal, és a takarékosság jegyében nem állíttatott fát a Colosseumnál.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×